Povratak

Mačak ne guta slinu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas savjet, mačak je zadnjih dana dosta miran, mazi se i sve, ali je jako bezvoljan i puno spava, a primjetila sam i da mu jako slina curi što prije nisam vidjela. Do prije 3 dana se tjerao pa sam pomislila da je umor, ali ta mi slina nije jasna, zašto to?
Hvala! Ivana

O: Slinu izlučuju slinske žlijezde u usnoj šupljini, a ona se u manjoj količini stvara neprekidno. Zdrave životinje je normalno gutaju, a pri hranjenju ona omekšava zalogaje i enzimatski pomaže u razgradnji pojedinih sastojaka hrane.

Centri u produženoj moždini kontroliraju izlučivanje sline, a poruke primaju od osjetilnih stanica iz usta. Pojačanim podražajem stvara se veća količina sline. Sliku pojačanog slinjenja može stvoriti i nemogućnost gutanja sline te uzroke treba tražiti u tom smjeru.

Za razliku od drugih kućnih ljubimaca, mačke vrlo brzo i intenzivno sline pri različitim podražajima. Sve što ima neugodan okus (lijekovi, obične kućne potrepštine, hrana...), mogu provocirati vrlo intenzivno slinjenje.

Međutim, slinjenje je simptom koji treba ozbiljno shvatiti. Mogu ga izazvati npr. otrovi koji utječu na živčani sustav. Često se javlja kod problema u usnoj šupljini (strano tijelo, bolesti zuba i zubnog mesa, ciste žlijezde slinovnice, tumori, oštećenja sluznice i dubljih mekih tkiva uslijed virusnih zaraznih oboljenja ili kao sekundarna promjena zbog pada imuniteta), patoloških promjena u grlu ili jednjaku, različitih želučano-crijevnih poremećaja te metaboličkih bolesti ili bolesti pojedinih organa. Tako zatajenje bubrega ima za posljedicu ozbiljne promjene na sluznici usta, jezika i desni, a kao simptom se javlja slinjenje uz oprezno uzimanje hrane i otežano žvakanje.

Kako niste naveli da li Vaš mačak izlazi iz stana, je li cijepljen protiv bjesnoće, te postoji li mogućnost da je pojeo nešto što mu niste Vi dali kao hranu, najbolje bi bilo da ga što prije odvedete na veterinarski pregled, čime ćete dobiti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr