Povratak

Mačak se lovi za rep

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka mi se lovi za rep te frkti na rep i zatim legne na bok. Bili smo kod veterinara i dao nam je injekciju protiv unutarnjih parazita i bolova međutim ni to nije pomoglo. Zanima me što bi to moglo biti i kako liječiti? Mačak je star 3 godine i kastriran je.
Hvala! Ema

O: Mačke love rep iz igre, a i onda kada se radi o patološkom procesu na samom repu ili na susjednim djelovima tijela. Promatrajte svoju macu, da li pokazuje bolnost kada lovi rep ili je to samo ipak igra.

Patološki procesi na repu mogu biti smješteni na samoj koži, kada se najčešće radi o infekcijama mikroorganizmima i parazitima, a nerijetko i o neoplastičnim i cističnim tvorbama na koži ili na lojnim žlijezdama u koži.

Mehaničke ozlijede također mogu rezultirati ovakvim ponašanjem, kada se najčešće radi o hematomima ili ozlijedama repnih kralješaka (napuknuće, frakture, prolapsusi itd.), kada često dolazi i do kompresije na okolne živce. Na samim koštanim strukturama repa također se mogu naći neoplastične tvorbe, koje kompresijom na okolno tkivo, mogu predstavljati vrlo bolnu situaciju za mačku.

Upalni procesi na završnom dijelu debelog crijeva (rektumu), te upalni procesi analnih žlijezdi također mogu se manifestirati ovakvim ponašanjem.

Crijevni nametnici (gliste, trakavice) mogu imati za posljedicu hvatanje repa, stoga se preporuča obavezno čišćenje od parazita svaka 3 - 4 mjeseca do kraja života.

Nerijetki su i patološki procesi koji zahvaćaji lumbalni i sakralni dio kralježnice, a najčešće se u mačaka očituju kao prolapsus, fraktura ili napuknuće, gdje također dolazi do kompresije okolnog tkiva i živaca.

Sve nabrojeno su vrlo bolna stanja za macu, te bi maca svakako pokazivala bonost dok hvata rep ili dok ju mazite oko tog područja tijela.

Nikako ne treba isključiti i patološke procese od strane neurološkog sustava.

Savjetujem Vam da svakako macu ponovno odvedete veterinaru, te da se obave detaljnije pretrage (kompletan klinički pregled, te neurološki pregled, rtg čitave kralježnice - uključujući i repnu, hematološke i biokemijske pretrage krvi, pretrage urina, a po potrebi RTG i UZV trbušne šupljine i dr.).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr