Povratak

Mačak trza šapama - refleksna radnja ili lokomotorne smetnje?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zabrinuta sam za svoga mačka. Mlad je, tek godinu i 4 mj. star, a posljednjih nekoliko mjeseci primjećujem da mu se šape trzaju. Prvih nekoliko puta sam to primijetila dok bi ležao na leđima sa šapama u zraku i ja bih ga mazila. Ali jednom prilikom je ležao na meni, podbočen na svoje prednje šape, i lijeva mu je trzala tako. Znači da to nije od nezgodnog položaja, nego ima tikove. Molilla bih Vas da mi pokušate pomoći eventualnim postavljanjem dijagnoze ako je to moguće, objašnjenjem razloga tih tikova i savjetom što je potrebno učiniti kod takvih pojava. Najviše me zanima i brine je li to nešto ozbiljno i kako mu mogu pomoći.
Unaprijed Vam najsrdačnije hvala, Ivana

O: Simptomi koje opisujete u Vaše mačke vrlo su slični i sasvim normalnim kretnjama koje mačke pokazuju prilikom ležanja na leđima, spavanja i sličnih situacija kada "odmaraju", a naročito kada ih mazimo po trbuhu. U nekih je mačaka pojava ovakvih pokreta mnogo češća nego u drugih.

No, osim refleksnih pokreta, navedeno može biti posljedicom deficijencije vitamina, neuroloških spazma mišića ili grčeva mišića te skraćenja tetiva.

Ponekad je trzanje nogu ili jedne noge, predstavlja jedan od simptoma kardiomiopatije u mačaka, kada se uočava zatajenje one strane srca na kojoj strani je prisutno i trzanje noge.

Ponekad se, isto kao i u ljudi, može javiti trzanje mišića kada je tijelo u mirovanju, a što ne predstavlja patološko stanje.

Općenito se može reći kako su uzroci lokomotornih smetnji u mačaka sljedeći: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava. Također, problemi kretanja mogu biti posljedica mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

S obzirom da trzanje noge ili nogu u mačke nije specifični simptom, već može predstavljati normalnu refleksnu pojavu, ali i ozbiljnije poremećaje zdravlja, uputila bih Vas na opći klinički pregled i pregled živčanog sustava Vaše mačke u veterinarsku ambulantu. Dijagnostika problema lokomotornog sustava mačke je vrlo zahtjevna i kompleksna pa potonje možete obaviti na Veterinarskom fakultetu na Klinici za unutrašnje bolesti.

Liječenje smetnji lokomotornog sustava u mačaka prvenstveno ovisi o uzroku, a pristupa se u nekoliko smjerova: kontrola tjelesne težine, mirovanje, aplikacija analgetika, posebnim režimom prehrane, dodacima prehrani a ponekad se pristupa i kirurškom zahvatu kao metodi liječenja ili olakšavanja simptoma i boli.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr