Povratak

Mačić ima mekanu stolicu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobili smo mačića koji je star 2 mjeseca. Već pri dolasku je imao češće meku nego tvrdu stolicu. Kod nas je već mjesec dana, a stanje se nije popravilo. Primjetili smo kada jede mokru hranu (u vrećici) da je stanje još gore, a ne možemo ga držati na suhoj hrani. Ne konzumira mlijeko.
Hvala, Marin

O: Mekana stolica nam govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crijevnom sustavu. Takvi pormećaji su relativno česti u malih mačaka, a mogu biti različitog uzroka.

Ipak najčšće se javljaju kao posljedica neadekvatne prehrane, a mogu biti i posljedica virusnih (zarazne virusne bolesti mačaka, od kojih je najčešći corona virus), bakterijskih i parazitarnih bolesti, metaboličkih bolesti, te trovanja itd. Neke bolesti poput akutnog pancreatitisa (upala gušterače), kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu uzokovati promijene u konzinstenciji izmeta. Svaka uplala otežava mački probavu hrane, pa se takva hrana ne absorbira, a mačka može izgubiti na težini, pa čak i dehidrirati. Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava mačke.

Niste naveli da li je Vaš ljubimac "očišćen" od crijevnih parazita. Ukoliko nije, svakako Vam preporučam da to učinite. Preparate za dehelmintizaciju možete nabaviti u našim ljekarnama, a u ponudi imamo Banminth pastu, Drontal cat tablete, Pratel tablete(koje se ne preporučuju za mačku lakšu od 1 kg) i Verapnyl tablete, a svi ovi preparti daju se u količini s obzirom na tjelesnu masu mačke. Preporuča se ponavljanje nakon 10-15 dana, a prevntivno svaka 3-4 mjeseca do kraja života.

Osim navedenih u ponudi imamo i preparat pod nazivom Stronghold od Pfizera, koji se nanosi na međulopatično područje, a dolazi u obliku ampula. Ovaj preparat djeluje osim na gliste i na ušne šugarce, te na buhe. Uz napomenu da se preparat izdaje uz predočenje veterinarskog recepta.

Informacije o doziranju i načinu primjene možete dobiti od strane veterinara u Pet centru. Uz korištenje ovih preparata, svakako se preporuča istovremeno tretiranje i protiv ektoparazita (buha, krpelj i dr.) iz razloga što su buhe prenosnici nekih razvojnih oblika trakavica (u mačaka starije dobi), ukoliko ne koristite Stronghold.

Savjetujem Vam i korištenje mačje trave ili paste za izbacivanje dlake, koja nakupljajući se u probavnom traktu, može izazvati probleme s probavom. Ukoliko maca nije cijepljena protiv virusnih mačjih zaraznih bolesti, također Vam savjetujem da to što prije učinite, dakako kada riješite problem s mekanom stolicom.

Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava vaše mace. Svakako preporučam jednu od super premium hrana za mačiće; Hill's, Eukanuba, Proplan i Royal Canin, koja zadovoljava sve nutritivne potrebe mačaka u rastu i razvoju, a najpraktičnija je dehidrirana hrana, koja je i visoko probavljiva.

Za sada Vam savjetujem prehranu s jednom od navedenih hrana i to iz linije Intestinal (Eukanuba, Royal Canin), te i/d Hill's, medicinskog programa za mačke s probavnim problemima, a također dolazi u dehidriranom i konzerviranom obliku, te u obliku vrećica (Royal Canin). Ove hrane sadrže visoko probavljive sastojke, koji organizmu Vaše mace olakšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Vlakna u ovoj hrani pomažu u borbi protiv loših bakterija u probavnome traktu i pomažu obnavljanju zdrave crijevne mikroflore. Visoko probavljivi sastojci omogućavaju apsorpciju svih hranjivih tvari, čak i u okolnostima kad je crijevna funkcija poremećena i onemogućena apsorpcija hranjivih sastojaka. Smanjen udio masti smanjuje rizik nastanka proljeva. Prilagođen omjer Omega 3 i 6 masnih kiselina ublažuje upalne promjene na sluznici želuca i crijeva.

Svakako se obratite svome veterinaru kako bi se utvrdio pravi razlog mekanih stolica u Vaše mace i započelo s eventualnom terapijom, ukoliko ona bude potrebna.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr