Povratak

Mačić ne otvara oči

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi s razvojem mačića. Naime, moja mačka je prije 2 tjedna okotila mačića (samo jednog) koji do sada nije otvorio oči pa me zanima da li je to normalno i da li je s njim sve u redu. Inače se normalno razvija, počeo je već prije nekoliko dana puzati, i čini mi se dosta jak pa ne vidim razloga zašto ne otvara oči. Inače mojoj mački to nije prvi okot i prije su joj mačići otvarali oči za 5-6 dana. Međutim, ovaj okot joj je bio dosta težak, trajao je gotovo cijeli dan i mačić je izašao na noge, a ne ne glavu. Da li je to možda razlog što ne otvara oči, je li moguće da je pri okotu došlo do nekog oštećenja?
Mateja

O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. Mačići se rađaju slijepi (zatvoreni su im očni kapci). Oči počinju otvarati nakon 7-10 dana (mačići kratkodlakih maca 5-8 dana, a dugodlakih 10-14 dana). U dobi od deset dana mačići pužu vukući trbuh po podu, uzdignutog repa koji im služi za ravnotežu. S dva tjedna počinju se lagano oslanjati na sve šapice i trbuh manje vuku po podu. S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati. S četiri tjedna mačići se kreću poput odrasle mačke ali im je rep i dalje uzdignut radi ravnoteže. Sa sedam tjedana imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

Porod u mačaka inače nije kompliciran, no u pojedinim slučajevima dolazi do komplikacija.

Okot ili porod kod mačaka može trajati od 12 do 24 sata. Porod započinje prvim trudom, odnosno dolazi do otvaranja cervixa i to se naziva stadij otvaranja, koji traje 8 sati. Stadij otvaranja završava potpunim otvaranjem cervixa. U ovom stadiju dolazi i do pucanja i izlaženja plodnih mjehura. Nakon ovoga stadija slijedi stadij istiskivanja ploda. Kada započnu kontrakcije (trudovi), povećava se i frekvencija disanja. Kada se kontrakcije počinju javljati svakih 30 sekundi porod je vrlo blizu. U slučaju višeplodnosti, svakih 30 - 60 minuta se okoti po jedan mačić, a nakon okota 3 - 4 mačića može nastupiti veća pauza te se porod nastavlja. Svaki mačić se nalazi u svojoj placenti, koja puca pri samom izlazu iz porođajnog kanala. Ako ne pukne sama, mama maca uklanja placentu (pojede je), te čisti mačića lizanjem, čime ujedno stimulura mlado na disanje i sisanje mlijeka. Otprilike 70% mačića rađa se u prednjem položaju (prvo glava i prednje noge), tako da se rođenje stražnjim položajem ipak javlja u dosta slučajeva i smatra se normalnim.

Na žalost, i u mačića su moguće komplikacije nastale razvojem u maternici ili pak po rođenju. Najveći rizik za nerođene mačiće je tijekom prva tri tjedna razvoja u maternici. Lijekovi i zarazne bolesti mogu opasno ugroziti zdrav razvoj mačića. Razvoj mačića u maternici ponekad završi nekom od tjelesnih deformacija koje mogu biti od sasvim blagih te ne opterećuju macu tijekom života ili pak toliko jako izraženih da ometaju normalne životne funkcije mačke. Deformacije se dijele na: nasljedne, razvojne i stečene a mogu biti morfološke i funkcionalne. Nasljedne deformacije genetski su uvjetovane a vrlo često je ta nepoželjna kombinacija gena posljedicom parenja u bliskom srodstvu. Zatim razvojne, koje imaju utjecaja na mačića tijekom razvoja u maternici a vidljivi su pri porođaju. Mogući uzroci ove anomalije su bolest ili ozljeda majke mačke tijekom graviditeta, parenje u krvnom srodstvu, lijekovi ili slučajno trovanje. Infekcije a naročito virusne (panleukopenija), u majci mogu oštetiti nerođene mačiće. Koliko će oštećenje biti na mačićima ovisi o razvojnom stadiju mačića u trenutku oboljenja majke. Virusne infekcije u ranoj trudnoći mogu uzrokovati pobačaj ili pak resorpciju ploda dok u kasnijem stadiju, kada su mačići već razvijeni a gotovo pred porod, virusne infekcije imaju malo utjecaja na njihov razvoj. Zatim, tvari koje oštećuju fetus u razvoju (teratogene tvari); lijekovi, sredstva za čišćenje u kućanstvu, toksini iz okoliša i konzervansi u hrani mogu biti uzrokom razvojne deformacije. Stečene tjelesne deformacije označavaju one koje su nastale nakon rođenja a posljedica su mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

Savjetujem Vam da mačića odvedete na kompletan veterinarski pregled, kako bi se razlučilo o kakvom problemu se radi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr