Povratak

Mačić ne pije vodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malu macu staru 2 mjeseca. Jako je zaigrana, vesela, umiljata! Jedino što me brine je to što uopće neće piti vodu. Redovito mijenjam vodu da bi uvijek bila svježa, no maca je samo malo ponjuši i ode. Da li bih se trebala zabrinjavati ili će ona jednostavno, kada osjeti potrebu, popiti vodu? Hvala, Mateja

O: Prvo i osnovno treba napomenuti kako mačke trebaju svježu vodu svakodnevno za održavanje optimalnog zdravlja. Voda je esencijalna za pomoć bubrezima pri filtraciji štetnih tvari iz krvi. Također, voda pomaže i ostalim organima i tkivima da ostanu hidratizirani i zdravi.

Dehidracija je u mačaka vrlo opasna i ako se ne liječi može dovesti do uginuća. Mačke sa zatajenjem bubrega (akutnim ili kroničnim) obično trebaju veću količinu tekućine, bilo da je prime pijenjem, intravenozno ili subkutano.

Tkiva u tijelu mačke sadrže oko 67% vode. Ovo je i približan postotak vode koju sadrže tkiva lovine u prirodi. Za razliku, dehidrirana mačja hrana sadrži oko 10% vode dok konzervirana oko 78%. Stoga, maca koja se hrani samo dehidriranom hranom, očito zahtijeva veću količinu dodatne vode za piće nego ona maca koja se isključivo hrani sirovom, kuhanom ili kozerviranom hranom. Mačka koja se hrani kombinacijom dehidrirane i konzervirane hrane za mačke također treba više vode za piće.

Ono što je dobro imati na umu je da voda za mačku mora biti svježa i čista svakodnevno cijeli dan, bez obzira kojim načinom se maca hrani.

Također, ako sumnjate da Vaša maca ne uzima dovoljno vode, promatrajte znakove koji upućuju na dehidraciju u mačke. Dobar test je nabiranje kože prstima na gornjem dijelu vrata. Ako se koža odmah vrati natrag, maca je dostatno hidratizirana. Ako se polagano vraća, treba posumnjati na dehidraciju. U tom slučaju dodajte vode u konzerviranu hranu ili nekoliko kockica leda u vodu za piće kako bi bila maci zanimljivija. Ako se koža na vratu zamjetljivo ne vraća, a maca pokazuje i druge znakove bolesti, nužan je hitan posjet veterinaru.

Osim toga, unos tekućine u mačaka ovisi i o vremenu te godišnjem dobu. Također, treba pratiti i količinu izlučene mokraće.

Važno je napomenuti i da mačke često piju vodu gdje god je mogu pronaći. Čak i ako se razina vode u posudi za vodu ne spušta, Vaša mala maca može piti vodu npr. iz kade, iz posude za vodu za cvijeće, iz ostalih posuda gdje je ostavljena voda ili čak iz WC školjke.

Vjerujem da se kod Vaše mace radi upravo o tome da je pronašla alternativni izvor vode, koji Vi još niste dokučili.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr