Povratak

Mačja gripa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Ja imam mačku koja je nestala na jedan dan i vratila se. Primetila sam da se kreće puno, smanjen apetit, kašljanje, kao i da je pola oka prekrilo nekim belim omotačem, a sad se zarazila i druga mačka. Molim vas pomozite jer sam veliki ljubitelj životinja. Predložite  šta bi to moglo biti i da li je opasno za ljude i pse kao i druge mačke. Molim vas, što pre odgovorite. 
Hvala, Virdžinija

O: Iako su simptomi koje ste naveli u velikoj mjeri nespecifični, pretpostavljam da Vaše mačke imaju tzv. mačju gripu.

Radi se o infekcijama gornjih dišnih prohoda koje imaju veoma slične znake. Glavni i najčešći uzročnici su virusi - mačji herpesvirus koji izaziva rinotraheitis i mačji kalicivirus, iako se tu mogu naći i neki drugi mikroorganizmi. U nastanku bolesti veliku ulogu igra stres, stoga bolest najviše pogađa mačiće, ali obolijevaju i starije mačke. Mačke koje prebole infekciju ostaju relativno dugo kliconoše, a bolest se prenosi direktnom kontaktom, ali i neizravno, najčešće aerosolom, kao i opremom.

Znaci bolesti su visoka tjelesna temperatura, gubitak apetita, kihanje i suzenje očiju, letargija, kašalj, iscjedak iz nosa, koji može biti, ovisno o stadiju bolesti, bistar, sluzav i zamućen, kao i gnojan. Može se zakomlicirati i upalom pluća, odnosno sekundarnim bakterijskim infekcijama, a sve skupa obično traje 5-10 dana, uz povoljnu prognozu, osim kada se radi o malim mačićima koji mogu veoma teško oboljeti.

Liječenje je, s obzirom da se radi o virusnim infekcijama, potporno i simptomatsko. Liječenje uključuje primjenu antibiotika širokog spektra, radi bakterijskih sekundaraca, kapi za nos i oči te infuzije po potrebi. Redovno treba čistiti nos i oči jer se stvaraju i suše velike količine iscjetka.

Ponekad mačke višednevno odbijaju jesti pa je dobro hraniti ih sa špricom, mačjom hranom za rekonvalescentna stanja. Bolest se ne prenosi na ljude niti na druge životinjske vrste.

S obzirom na moguće komplikacije, preporučujem Vam svakako odlazak veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr