Povratak

Mačja šuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 4 mačića, jedan je počeo gubiti dlaku na šapicama, po trbuhu i oko ušiju. Na mjestima gdje nema dlake nalaze se crne male točkice, ne češe se po tome. Drugi mačići nisu zaraženi, a moram napomenuti da taj mačić kojem ispada dlaka normalno jede, iako je najslabiji od svih.
Molim Vas za neki savjet, unaprijed hvala! Tina

O: Šuga je kožna bolest u mačaka koje je najizrazitiji simptom intenzivan svrbež. Uzročnici bolesti su paraziti iz obitelji Sarcoptes. U ovu obitelj ubraja se i parazit Notoedres cati koji uzrokuje šugu u mačaka.

Šugarci se obično nalaze na onim mjestima na koži koja su slabije obrasla dlakom (trbuh, prsa, sapi, uši, laktovi i noge). Iako su šugarci vrstno specifični, mogu infestirati i čovjeka koji je bio u direktnom kontaktu s oboljelom mačkom. Prvi simptom ove bolesti je jak svrbež, koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama. Kako se Vaš mačić ne češe po promijenjenim mjestima, koža nije zacrvenjena i ne peruta se, treba uzeti u obzir i druge kožne bolesti.

Općenito, koža je mački prva linija obrane, koja onemogućava štetnim mikroorganizmima ulazak u organizam. Stoga je, zajedno s dlakom, sklona brojnim poremećajima. Kožni problemi postaju očiti kada dlaka postane lomljiva, suha, bez sjaja ili počne otpadati. Preosjetljivost na ugriz buhe predstavlja uvjerljivo najčešću kožnu promjenu. Na kožnu bolest kod mačke može ukazivati: češanje, gubitak dlake, promjene pigmentacije, vidljive otekline, upala, nabori, suho prhutanje i kraste, vlažna površna i dublja oštećenja. Većina oblika kožnih bolesti karakterizirana je mnoštvom tih kliničkih znakova.

Pustula je malen, iznad razine kože uzdignut i gnojem ispunjen prištić, a papula je malen, uzdignut, na dodir tvrdi prištić ispunjen upalnim stanicama. Kada oni propadnu, na koži nastanu plitka oštećenja. Alergijska reakcija, a ne primarno bakterijska bolest kože, najčešći je uzrok nastanka pustula i papula. Prhut predstavljaju odljuštene komadiće površinskog sloja kože. Prhutanje je ponekad povezano sa seborejom, kod koje je povećana aktivnost kožnih žlijezdi lojnica. Posljedica oštećenja kože je krasta, koja se sastoji od seruma, krvi i upalnih stanica. Do prhutanja, nastanka krasti i dubljih defekata kože dolazi u slučaju: gljivica, mačjih akni, ušnih grinja, bakterijskih infekcija kože (piodermija), šuge uzročnikom iz roda Cheyletiella, lišmanioze, topline, kemijskih tvari i opeklina od sunca, imunoloških bolesti, virusa boginja. Dermatofitoze su gljivične infekcije (npr. mikrosporoza) dlake i dlačnih folikula, koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. U usporedbi s drugim mačkama, češće su kod dugodlakih. Mačke mogu biti asimptomatski nosioci, što znači da šire uzročnike, ali same ne pokazuju nikakve kliničke znakove infekcije. Gljivice obično ne izazivaju svrab, ali se stvaraju kraste, koje mačka liže i češe. Alopecija ili gubitak dlake obično je lokalna ili parcijalna. Ona može nastati zbog izostanka rasta dlake, lizanja ili grebanja ili spontanog opadanja. Najčešći uzrok gubitka dlake kod mačaka je pretjerano lizanje i češanje koje potiče svrab. Drugi uzroci su: nametničke ili gljivične infekcije, uzročnici šuge, dermatofiti, okolni razlozi i promjene ponašanja, opekline, urođeni ili hormonalni razlozi.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrova nemoguće je točno utvrditi što je uzrokovalo promjene na koži kod Vašeg mačića. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promjena. Kako bi iskljičili mikrosporozu (zoonoza), savjetujem Vam posjet veterinaru koji će na temelju pretraga kože dijagnosticirati bolest i primijeniti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr