Povratak

Mačji brkovi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca je odnedavno počela jesti dijabetičku hranu jer sumnjamo da ima dijabetes, no primjetili smo u zadnje vrijeme da joj opadaju brkovi, tj. malo po malo se skraćuju pa onda potpuno nestanu. Da li je to normalna pojava ili ne? Ne znam da li se to i prije dešavalo jer nismo na to obraćali pozornost ili je to povezano sa starošću? Maca je stara 11 god, kastrirana je i pretila.
Unaprijed hvala, Nina

O: Mačji brkovi (lat. vibrissae) predstavljaju specijalizirana osjetilna tjelešca. To su deblje čvrste dlake, koje osim na licu, možemo naći i na vratu i nogama ljubimca.

One se počinju razvijati još dok su mačići u maternici. Najduže i najraskošnije možemo naći na bradi i gornjoj usni.

Njihova je uloga da ljubimca i njegove oči, dok istražuje, upozorava na opasnost. One mogu biti usmjerene prema naprijed (u znak pozdrava, radoznalosti) ili prema natrag (prilikom borbe ili hranjenja). Također, one im služe da bi mogli što preciznije procijeniti da li je neki prolaz dovoljno širok da bi se kroz njega mogle provući.

Određena istraživanja su pokazala i ulogu brkova u lovu po mraku i snalaženju ljubimca po mraku. Naime, brkovi služe i kao detektor zračnih strujanja te detektiraju svaki čvrsti objekt, kojem se mačka približava. To se osniva na činjenici da svaki čvrsti objekt stvara male poremećaje u zračnim strujanjima. Također, isti mehanizam im služi i za lov po mraku kada dostavljaju informacije i o najmanjoj kretnji potencijalne žrtve.

Kako mačke normalno odbacuju svoje brkove te ih ponovno nadomještaju novima, ispadanje osjetilnih dlačica u manjoj mjeri ne bi trebao predstavljati alarm za vlasnike. Međutim, ispadanje osjetilnih dlačica u većoj mjeri, govori nam da nešto nije u redu te bih savjetovao vlasnike da odvedu svog ljubimca kod veterinara, na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr