Povratak

Mačka gubi ravnotežu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka koja je stara 16 godina je prije nekoliko mjeseci bez prethodne psihičke ili fizičke traume počela gubiti ravnotežu - pada u stranu i tetura, ali se prednjim nogicama relativno dobro drži. Sve izgleda kao da su prednji i stražnji kraj neusklađeni. Drugih simptoma nema. Dok to traje ona se pravi kao da se ništa ne događa i pokušava i dalje trčati ili skočiti na krevet. Čim sam to primjetila odvela sam je veterinaru, no dok smo dosle do veterinara (nakon 1h) simptomi su prestali i ona se normalno kretala. Sad se to ponovilo i ponovo prestalo nakon nekoliko sati. Što bi to moglo biti i koje bi pretrage bilo dobro učiniti?
Ivana

O: U poznijoj je dobi tijelo mačke, kao i ostalih životinja, podložno promjenama čiji je uzrok starenje. Sa starošću dolazi i niz medicinskih stanja. Tako se kod mačka starijih od deset godina razvijaju promjene na leći oka, nastupa i pogoršanje sluha, česti su problemi vezani uz lokomotorni, mokraćni i probavni sustav. Nedostatak snage manifestira se zbog slabije opskrbljenosti mišićja hranjivim sastojcima. Starije mačke duže spavaju, a nakon buđenja blago su zbunjene. U to vrijeme njihova života, bitno je harmonično okruženje.

Mozak je organ čije se stanice kroz život ne zamjenjuju. Mačka doseže njihov maksimum još u mladosti. Kada te stanice odumru, više se ne nadomještaju. Neučinkovito nadomještanje i izostanak zamjenjivanja čine većinu medicinskih bolesti koje povezujemo sa starenjem.

Mozak pomoću veza s leđnom moždinom i perifernim živcima koordinira cjelokupnu aktivnost životinja. Njegovo oštećenje može dovesti do promjene ponašanja, nesvjestice, gubitka koordinacije ili paralize.

Promjene koje opisujete mogu biti povezane i uz probleme centra za ravnotežu, koji se nalazi u unutrašnjem uhu. Moguće su komplikacije vezane uz probleme s jetrom. Ako jetra učinkovito ne uklanja štetne tvari iz krvi, toksični produkti zaostaju u krvotoku. Neki od njih mogu izazvati promjene u mozgu.

Vaš veterinar će nakon temeljite kliničke pretrage odrediti nužne laboratorijske i rtg. pretrage.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr