Povratak

Mačka koja se ne voli maziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka je stara oko godinu dana. Dolutala je vrlo mala i ostala. Cijelo vrijeme je u kući. Ne dozvoljava nam da je mazimo, neda se ni u ruke, mazila se jedino dok je bila jako mlada i za vrijeme tjeranja. Čak i dok spava pa je malo pomazimo ona ugrize i ulovi za ruku. Ostalo ponašanje je normalno, jede, spava sa nama...Zašto je tako nervozna? Primjetila sam da joj živci prilično rade na leđima, je li to normalno? Uopće je ne smijemo dirati po leđima. Ne ide van jer se ne podnosi s mačkom koju imamo vani. Na koji način da ih sprijateljim ili bar da se ne tuku?
Hvala, Gorana

O: Dok mačka leži ili spava, i tada je pogladite, ona Vas može ugristi, što nije ništa neuobičajeno.

Agresija kod maženja nastaje jer mačke imaju pomiješane emocije vezane za dodir. Naime, maženje mačke podsjeća na lizanje majke, a odrasle mačke koje nisu u srodstvu nikada se međusobno ne dodiruju, osim prilikom borbe ili spolnog odnosa. S takvim pomiješanim osjećajima većina se mačaka u konačnici osjeća nelagodno. Neke samo uhvate ustima, a da ne ugrizu, a neke i ugrizu. Pratite svoju mačku i nemojte je previše maziti, ona je jednostavno takva, ne voli da je se previše dira. To je primitivan konflikt, koji je teško nadvladati bez slabljenja odnosa koji Vaša mačka ima s vama. Agresijom prilikom maženja Vaša Vam mačka govori da ona želi kontrolirati stvari, možda voli spavati s Vama, ali ništa više od toga.

Mačke koje ne dijele zajedničko kućanstvo, već samo zajednički teritorij (u vašem slučaju dvorište), teško će izaći na kraj s drugim mačkama. U takvim slučajevima česti su povremeni susreti "licem u lice". Najčešće se agresivnost javlja među mužjacima ali nije rjetkost niti među ženkama. Takve mačke jedino se druže u vrijeme parenja.

Što se tiče podrhtavanja živaca na leđima, svakako biste trebali posjetiti veterinara, tim više što mačka uopće ne dozvoljava diranje tog dijela tijela. Podrhtavanje može biti posljedica senzibiliziranosti na infestaciju buhama, patoloških procesa na samoj koži ili kralježnici ili traumatskih ozlijeda tog dijela, a svakako može biti i neurološkog podrijetla.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr