Povratak

Mačka se boji hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka se od nedavno boji hrane, nije pomoglo ni promjena hrane, ni promjena zdjelice ni lokacije zdjelice. Ako nešto i pojede to bojažljivo zgrabi capom iz zdjelice i pobjegne. Mjauče stalno da je gladna ali ništa neće jesti. Bila je kod veterinara koji je ustanovio da ima analne čepiće koji su joj očišćeni, te je dobila injekcije antibiotika i posebnu hranu na kojoj bi trebala biti mjesec dana, ali neće jesti čak ni tu hranu. Niti u obliku keksa niti iz konzerve. Vidno je smršavila. Šta učiniti da počne jesti? Mateja

O: Strah i nervoza normalna je reakcija mačke na neku opasnost.

Kada su ove obrambene reakcije izvan granica normale, te shvaćanjem nečega bezopasnog stvarnom prijetnjom ovo stanje nazivamo fobijom. U slučaju fobija vrlo često dolazi i do promjena fizičkog stanja koje se najčešće manifestira ubrzanim disanjem ili pak pretjerano izraženim reakcijama organizma. Panika se može manifestirati očajničkim pokušajima bijega od predmeta ili situacije. Nije osobito ugodno ni kada se javi agresivno ponašanje u mačaka koje je inducirano "prijetećim" stimulansom. Fobije se mogu razvijati tijekom vremena nakon nekoliko uznemirujućih kontakata s nepoželjnim stimulansom ili je prvi kontak osobito stresan, te se fobično ponašanje javi tijekom ili odmah nakon doticaja s prijetećim stimulansom.

Kod rješavanja ovakvog poremećaja ponašanja vrlo je bitno prepoznati pravi uzrok nelagode (npr. ljudi, životinje, hrana, situacije - odlazak veterinaru, putovanje automobilom, preseljenje i sl.). Prilikom prevladavanja straha mačku treba izložiti nepoželjnom stimulansu slabog intenziteta, a ukoliko ga prihvati na taj način, nagraditi je omiljenom poslasticom za ovo poželjno ponašanje. Povezivanjem ugode s uznemirujućim stimulansom, mačka ga neće shvatiti kao prijetnju, te će ga s vremenom prihvatiti.

U slučajevima strahova od nekih stvari ili osoba vrlo je bitno postepeno riješavati ovakav problem ponašanja. Jednostavno rečeno, Vaša mačka mora biti izložena stimulansu koji inducira strah sve dok ne uvidi da to nije ništa strašno i nauči živjeti s tim. Ako se kontakt sa stimulansom može preobratiti u nešto pozitivno, Vaš mačak postepeno razvija pozitivne reakcije kod izloženosti stimulansu.

Svladavanje strahova uči se promjenom mačkinog stava ili "osjećaja" prema stimulansu od negativnog prema pozitivnom. Ukoliko dođe do pozitivne reakcije u kontaktu sa stimulansom, nagradite je omiljenom poslasticom koju će tada povezati sa nepoželjnim stimulansom i s vremenom to shvatiti kao neopasnu situaciju. Osim omiljene poslastice, igračka ili trenutak pažnje može uvelike ubrzati proces navikavanja.

Reakcija vlasnika poput podignutog glasa, nervoze, straha ili drugog oblika kazne jedino povećava mačkinu nervozu i strah, te vraća na početak rješavanja nelagode. Tada je prvenstveno bitno da Vi ostanete pribrani.

Cilj učenja je postizanje poželjnog odgovora (ponašanja) Vaše mačke. Stoga je vrlo bitno omiljenu poslasticu ne davati kada se mačka ponaša neprihvatljivo. Zatim, nije potrebno mijenjati mjesta za posude za hranu ili slično dok mačka to ne prihvati.

No, moguće je da se u Vaše mačke ipak ne radi o strahu ili fobiji već jednostavno hrani koja joj ne odgovara. Mnoge su mačke vrlo izbirljive i ponekad danima ne jedu, sve dok im se ne ponudi novi okus ili hrana koju očekuju. Ponekad odbijaju određene vrste mesa ili drugih namirnica, dok je u nekih to odbijanje vezano uz konzistenciju hrane. Tako neke vole kuhanu ili meku hranu iz konzerve dok druge prednost daju dehidratu. Kako ste bili na pregledu kod veterinara, te je prema dijagnozi preporučena posebna hrana, moram Vam skrenuti pažnju na činjenicu da se na tržištu nudi medicinski program hrana za mačke za određene indikacije različitih proizvođača, te možete promijeniti proizvođača hrane za medicinski problem koji ima Vaša mačka.

U izboru hrane ćemo Vam vrlo rado pomoći savjetom i dodatnim informacijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr