Povratak

Mačke i ljetna vrućina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim vas da li je štetno mačka u dane ovih ljetnih vrućina rukom  namočiti vodom (dlaku) i koliko često to možemo raditi? Naime, izgleda da je i njemu jako vruće, po noći ne spava, samo šeće i tulumari po stanu i  ne može se smiriti i spavati. Sad spava, ako uopće spava, po noći ili u kadi ili na hladnim pločicama, dok se po zimi ili kad su normalne temperature po noći ponaša normalno i spava na fotelji. Maja

O: Neke mačke se vole kupati i uživaju u vodi, dok druge ne podnose niti kapljicu blizu sebe, a okupati takve mačke je nemoguće.

Ljeto je nastupilo i svi kućni ljubimci pate zbog topline, oni čak više i bolje podnose hladnoću od vrućine. Ne smijemo ih ostavljati u zatvorenim automobilima ili na balkonima ili prostorijama koje se ne zrače i ventiliraju.

Ako mačka počne naglo teško disati u prostoriji koja je jako topla i zagušljiva, mačku morate staviti u umivaonik, politi vodom u predjelu vrata bliže potiljku. Možete koristiti i vrećice sa zamrznutim povrćem, tako da prvo stavite pamučnu krpicu na područje vrata, a na to tek zamrznutu vrećicu, te držati par minuta, a potom ponoviti isto.

Prskati povremeno mačka vodom možete i češće tokom ovih dana, ali uz njegovo "odobrenje".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr