Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno smo dobili mačka i držimo ga u stanu. Zanima me je li potrebno mačka puštati van ili je ipak moguće da on cijeli život provede u stanu? Izlazi na prozor i balkon, ali svi nam prijatelji govore da nećemo izdržati mijaukanje kad počne tražiti van. Koliko je sigurno puštati ga van ako živimo u zgradi i odmah ispred je prometna cesta? I kakve mjere treba poduzeti ako ga odlučimo puštati van? Zahvaljujem na odgovoru.
Lijep pozdrav, Sanja

O: O mačkama se često misli da su osamljene i samožive životinje.

Kada mačke žive u divljini, gdje raspolažu gotovo neograničeno velikim prostorom, njihovo ponašanje se poklapa sa ovom predodžbom.

Međutim, one su sposobne potpuno promijeniti svoje ponašanje i takav način života, ukoliko žive u gušćim populacijama. Mačke koje žive u kućama svojih vlasnika pokazuju neočekivano visok stupanj društvenosti. Činjenica da mačka bez problema dijeli kuću s ljudskom obitelji, dovoljan je dokaz velike društvene fleksibilnosti mačke.

Hraneći ih i vodeći brigu o mačkama, mi zapravo produžujemo njihove djetinje osobine u odraslo doba.

Mačka zapravo živi dvostruki život. Kod kuće je samo ljubimica, ali čim izađe van odjednom se "pretvara" u odraslu životinju i postaje svoj vlastiti gazda: slobodno divlje stvorenje, dovoljno samo sebi, sposobno da se snalazi te u trenutku zaboravi svoje ljudske zaštitnike, kao da uopće ne postoje.

Pripadnice divljeg "izdanja" domaće mačke i imaju golem teritorij. Mužjaci "patroliraju" na prostoru površine i do 40 hektara, a tipične seoske mačke i do 60 hektara. Procjenjuje se da na svaku gradsku mačku otpada 0,008 hektara. Ove velike razlike u pogledu veličine mačjeg teritorija pokazuju kako se one mačke priviknuti na silno sužavanje njihova teritorija, a da pri tome ne pate mnogo.

Ukoliko moraju naučiti živjeti na malom i skučenom prostoru, mačke se s time lako mire i u tim situacijama se dobro snalaze. Najvažniji faktor njihove tolerancije je okolnost da im hranu osigravaju njihovi vlasnici pa ne moraju odlaziti u lov zbog gladi i redovito izbivati iz kuće. Istraživanja su pokazala da što više hrane dobiva mačka od svojih vlasnika, to joj je uži teritorij.

Broj kućnih mačaka ljubimica određuju njihovi vlasnici kastracijom, njihov broj ne raste, ali se svejedno niti ne smanjuje, već ostaje isti. To je zato što izvan kuće tek svaki osmi mačić doživi odraslo doba. Nažalost, glavni uzrok smrti su kotači automobila.

Zatim, u okolnostima suživota sa susjedima (u današnje doba možda čak već i "pretijesnog"), vrlo često se događa da susjedi vlasnika mačaka ne pozdravljaju baš činjenicu da mačke obilježavaju mokraćom njihove fasade, ograde i stubišta te da kopaju i defeciraju po cvjetnjaku ili travnjaku. A Vi, kao vlasnik ljubimca, ne možete svojoj mački objasniti kamo da ide, a kamo ne.

Naravno da bi Vaša mačka bila sretnija da može ići u istraživanja i šetnje, ali ne morate se brinuti da će joj nešto nedostajati u kući. Pogotovo ako Vam je prometnica u velikoj blizini. Kastracijom ćete riješiti ili barem umanjiti problem pretjeranog mijaukanja i traženja izlaska van.

OZNAKE: