Povratak

Mijaza - infestacija crvima na odumrlom tkivu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačku staru godinu dana je udario auto, slomljena joj je zdjelica što se vidi na rentgenu. Veterinar kaže da to samo zaraštava, ona stoji na nogama, ali jedva hoda, uglavnom leži. Neće da pije ni jede, prima antibiotik, svaki dan je vodim veterinaru. Na rani oko anusa su joj se pojavili, našli smo ju tako, crvi. Veterinar kaže da ih skidam češljajući i perući, ali se stalno pojavljuju, jer joj ne mogu sve skinuti. Šta da radim? Molim vas pomoć! Tatjana

O: Mijaza je termin kojim opisujemo infestaciju crvima. Crvi su larve (razvojni stadij) muha koje se hrane nekrotičnim i odumrlim tkivom.

Ovoj pojavi naročito su sklone one životinje koje su smještene vani a njihova je koža na mjestima vlažna (otvorene rane, urin ili feces koji zaostaje na krznu ili bakterijske kožne infekcije). Zaostala vlažnost kože može uzrokovati oštećenja, upalu i infekciju što predstavlja idealan životni medij crvića. Posebno je ovo karakteristično kod bolešću oslabljenih životinja.

Muha liježe jajašca na raspadnutom, inficiranom ili upaljenom tkivu. U povoljnim vremenskim uvjetima (vlaga i toplina) iz jajašca se izvale larve kroz 24 sata. Larva se učvrsti svojim kukicama za kožu, hrani se tekućinama i tkivom na koži te buši kožu. Nakon hranjenja i sazrijevanja kroz 5-7 dana, larve napuštaju životinju i ulaze u tlo. Odrasle buhe se razviju nekoliko tjedana kasnije. Neki crvići invadiraju samo odumrlo tkivo no često je slučaj da se počnu hraniti i zdravim tkivom.

Posebnu pozornost treba obratiti na vlažna područja na koži, naročito oko rana te analnom području gdje urin i feces mogu zaostati na koži. Najčešće se na tim mjestima vide crvići oblika poput zrna riže, duljine od 0,5cm pa do 2,5cm, u skupinama, rijetko pojedinačno.

Dijagnoza se temelji na vizualnoj identifikaciji crvića na koži ili u rani. Ponekad se mogu vidjeti i jajašca muha, ljepljiva i bijele boje. Ponekad se ona mogu ukloniti samo odstranjivanjem (brijanjem) dlaka. Nakon dijagnoze mijaze, treba pristupiti i identifikaciji i liječenju bazne infekcije ili oštećenja na koži.

Liječenje se provodi fizičkim uklanjanjem crvića koji su vrlo otporni i ponekad ih je teško sigurno uništiti. Naime, nanošenje insekticida na već oslabljenu životinju kontraindicirano je jer može doći do trovanja mačke istim. Prvi korak je brijanje dlake na zahvaćenom dijelu tijela. Nakon toga moći će se vidjeti opsežnost infestacije. Često je slučaj da se crvići sakriju ispod dlake pa je zahvaćeno mnogo veće područje na koži nego to na prvi pogled izgleda. Nakon brijanja fizički treba odstraniti crviće te eventualno nanijeti vrlo blagi insekticid vrlo kratko vrijeme pa ga nakon toga dobro isprati. Kako su crvi kukicama pričvršćeni za kožu, za kompletno je odstranjivanje potrebno i nekoliko sati. Nakon uklanjanja, treba očistiti i dezinficirati to mjesto ili ranu.

Ipak, većina infestacija mora biti pod nadzorom od strane veterinara kako ne bi došlo do komplikacija sekundarnim infekcijama.

Najbolji način prevencije mijaze je održavanje higijene kože i krzna mačke kako ne bi bilo povoljnih uvjeta koji bi privlačili muhe. Rane bi trebale biti svakodnevno očišćene i dezinficirane a urin i feces redovito uklanjan sa kože i krzna mačke. Također, mačku možete smjestiti u kuću ili stan na prozračno, mirno mjesto te redovito provjeravati na zaostali urin ili feces. Zatim, trebalo bi prostor zaštititi od muha trakama ili aparatima za tjeranje muha.

Frakture ili prijelomi zdjelice u mačaka česta su pojava a najčešće su rezultat traume.

Ukoliko zaraštavanje prijeloma završi bezuspješno ili djelomično, može doći do ozbiljnih komplikacija tako da je od velike važnosti redovita kontrola kod veterinara. Za uspješnije zaraštavanje od velike je važnosti restrikcija kretanja i aktivnosti kroz nekoliko tjedana. Ovo znači da bi mačku trebalo smjestiti u manji prostor kako bi njezino kretanje bilo ograničeno te stalno pod Vašim nadzorom. Nakon nekoliko tjedana (4-6) trebalo bi načiniti kontrolnu RTG-snimku kako bi se procijenilo zaraštavanje koštanog tkiva. Nakon zaliječenja, razinu aktivnosti u mačke treba postepeno povećavati prema njezinim mogućnostima.

Spomenuli ste da Vaša mačka nema apetita. Možete joj ponuditi visokoenergetsku pastu Calo-pet (Vetoquinol) te neku od medicinskih hrana koje pomažu bržem oporavku, a koje možete pronaći i u našim ljekarnama Pet Centra: a/d (konzerva-Hill's), Recovery (konzerva-Royal Canin), High Calorie (konzerva - Eukanuba), Convalescence (Royal Canin).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr