Povratak

Naglo uginuće mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imali smo macu staru 5 mj. i 20 dana. Živjela je s nama u kući.. Povremeno je izlazila van u dvorište i vrlo blizu okolicu. Uglavnom je spavala u kući. Hranili smo je uglavnom kupovnom hranom za mačke, a ponekad i kuhanom. Bila je vesela, živahna i umiljata. Jutros je bila sva razigrana i vesela, skakutala po kući i oko dvorišta. Odjednom je došla s dvorišta drtheći, puštala je iz ustiju vodenastu sluz, bezbojnu. I za desetak minuta nakon toga je uginula. Je li moguće da je naša maca otrovana i što bi mogao biti uzrok tako brzog uginuća? 
Zahvaljujemo,
Nada

O: Trovanja kod kućnih ljubimaca mogu izazvati različiti deterdženti, kiseline, lužine, boje, lakovi, različiti derivati nafte, sredstva za zaštitu biljaka, umjetna gnojiva, sredstva za uništavanje moljaca, komaraca, muha, mrava, žohara, sredstva protiv miševa i štakora, fosforni i olovni preparati, cijankalij, arsen i sl. Svi navedeni otrovi dovode do teških ili vrlo teško popravljivih stanja, vrlo su čest uzrok uginuća, a za života dovode do različitih i netipičnih, često neprepoznatljivih reakcija organizma. Osnova liječenja kod svih otrovanja je što brže i potpunije pražnjenje probavnog sustava. To se postiže davanjem sredstva za povraćanje te sredstva za pražnjenje crijeva. Najčešći uzroci trovanja su onim otrovima koji su najdostupniji na tržištu. Uglavnom se radi o trovanju otrovom za štakore, trovanju limacidima (pužomor) ili trovanju sa solju (iako je ova vrsta trovanja češća kod velikih životinja).

Otrovi za štakore su antagonisti vitamina K i djeluju kao antikoagulansi (spriječavaju zgrušavanje krvi inhibirajući sintezu određenih faktora zgrušavanja u jetri). Osim toga, oni oštećuju stijenku kapilara pa se toksični učinak očituje krvarenjima na različitim mjestima. Toksični učinak pojavljuje se tek nakon uzimanja određene doze otrova. Otrov neće utjecati na već stvoreni protrombin, nego sprječava njegovo daljnje stvaranje, te je potrebno nekoliko dana da se već ranije sintetizirani protrombin potroši pa da se jave prvi znaci krvarenja. Izuzetno, vrlo velike doze unesene u organizam odjednom, mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te smrt zbog hemodinamskog kolapsa. Do trovanja dolazi nakon što životinja slučajno pojede kumarinske derivate s hranom. Najčešće je to u situacijama kada, zbog neopreznog postavljanja mamaca s tim otrovom za štakore, mačka ili pas na njega naiđu i pojedu komadić hrane s otrovom ne prepoznajući opasnost. Teško je općenito reći koje je vrijeme potrebno da bi se ispoljili prvi simptomi, budući to ovisi o stanju organizma, količini i vrsti unesenog otrova... no u prosjeku, prvi se simptomi jave za 3 - 14 dana. Otrovana životinja je apatična, ubrzano diše, odbija hranu, pije puno vode, sluznice su blijede, a u kasnijoj fazi javlja se krvarenje iz prirodnih otvora, povraćanje krvi i drugo.

Limacidi su insekticidi koji se koriste u poljoprivredi, za suzbijanje puževa. Ponekad se dešava da životinja slučajno pojede ''pužomor'', što se manifestira slinjenjem, povraćanjem, nekoordiniranim kretnjama, tremorima mišića, preosjetljivošću kože a završava grčevima mišića i na kraju uginućem.

Trovanje solju manifestira se neurološkim simptomima, grčevima i dehidracijom. Trovanja se dijagnosticiraju na temelju anamneze (podataka uzetih od vlasnika, kako bi se saznalo moguće vrijeme otrovanja i s kojim je otrovom životinja najvjerojatnije došla u dodir), kliničkih znakova i/ili postmortalno (nakon uginuća), na temelju razudbenog nalaza. Liječe se specifičnim antidotom.

Kako je iznenadno uginuće vrlo rijetko u mačaka, mogu Vam spomenuti i neke druge uzroke osim trovanja: hipoadrenokorticizam, subaortalna stenoza, aneurizma, tromboemolija (obično plućna), kardiomiopatije (slabost srčanog mišića koja može nastupiti sekundarno nakon virusne ili parazitarne infekcije), supraventrikularna tahikardija, toksini (iako obično postoje neki klinički znakovi). Karakteristično je gotovo za svaki od navedenih uzroka da uginuće nastupi tijekom nekoliko sati ili kraće. Zatim, uginuće u nekoliko dana (2 - 5 dana) može uslijediti uslijed akutnih bolesti zarazne ili nezarazne prirode.

Kako se u pravilu nalazom post mortem (obdukcija) jedino može pouzdano i točno utvrditi što se u stvari dogodilo, odnosno što je uzrok uginuća, zaista ne bih mogla sa sigurnošću reći koji je uzrok uginuća Vaše mace.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr