Povratak

Nametnici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam tri mačke koje su imale i imaju buhe. Prije dvije godine buhe su prešle na nas i ne znam kako ih se riješiti. Imam problema s kožom i kada me ugrizu imam burnu alergijsku reakciju. Molim Vas da mi kažete najučinkovitiji način za njihovo rješavanje. Hvala

O: Buhe su kožni nametnici (paraziti), koji žive na koži među dlakom domaćina (psa, mačke). Buhe napadaju mnoge životinjske vrste (pas, mačka, mali glodavci, zečevi...), uključujući i čovjeka. Spadaju u bezkrilne insekte s dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje.

Njihov razvojni ciklus je potpuna metamorfoza, što znači da se iz jajašca razvija larva koja se kroz tri faze razvija u odraslu buhu. Buha u prosjeku dnevno položi 20 - 40 jajašca, siše krv domaćina, a veliki dio te krvi izlučuje fecesom koji služi kao hrana larvi koja će se izleći iz jajašca. Položena jajašca ne ostaju na domaćinu jer nisu ljepljiva, već se otkotrljaju na tlo i iz njih se za 20 dana izleže larva koja se može preobraziti u buhu ili ostati učahurena, što ovisi o uvjetima u okolini. Ako su uvjeti povoljni, doći će do preobrazbe u buhu, a ako su uvjeti nepovoljni, buha može ostati u čahuri mjesecima. Buhe se samo povremeno nalaze na tijelu životinje, pretežno se zadržavaju u raznim pukotinama ili u okolini. Istovremeno, uz tretiranje kućnih ljubimaca sredstvima protiv ektoparazita treba tretirati i njihovu okolinu (ležaj mačke, tepihe, dekice, namještaj, parketi), sprejevima protiv vanjskih nametnika (Biokil, Pet soft, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). Bitno je poprskati što veću površinu, po mogućnosti izaći iz stana da sve bude zatvoreno i tako ostaviti par sati. Nakon toga sve prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature, ispod 3°C), te postaviti deke i tepihe na sunce i vjetar, stan posisati i vrećicu iz aparata baciti odmah, a cijeli ovaj postupak ponoviti za 14 dana.

Izdvojila bih Canina bio insekt-schocker koji je biološki preparat, a služi za zaštitu svih kućnih ljubimaca od kožnih nametnika, larvi i jajašaca. Preparat je u potpunosti neštetan i prilikom stalne uporabe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove. Osnovni sastojci su kokosovo ulje, ulje uljane repice, jojoba ulje te eterična ulja. Sredstvo ne djeluje samo repelentno već kroz trahee (pore) ulazi u nametnika i potiče gubitak tekućine iz njihova tijela, jer stvara pukotine u hitinskom oklopu i uzrokuje dehidraciju insekta. Na larve i jajašca koje nemaju hitinski oklop djeluje tako da hidrolizira bjelančevinu i opnu i na taj način onemogućava daljnji razvoj, tj. metamorfozu i dovodi do njihovog odumiranja. Potrebno je naprskati posebno i površine na kojima životinje borave (ležaj i neposrednu okolinu). Prskanje se može ponoviti svakih 14 dana. Potpuno je neopasan i za ljubimce i za djecu.

Stoga bih Vam preporučila da kuću ili stan pošpricate sa "Biokill-om" - tekućim insekticidom koji ne ostavlja tragove, a biološki je razgradiv i bez mirisa i djeluje 4 tjedna ili "Rug Patrol" (Vetzyme) praškom koji je namijenjen tretiranju prostora za život ljudi i ljubimaca, a ubija buhe, njihove ličinke i jaja, a upotrebljava se tako da se cijeli prostor posipa prahom i nakon sat vremena se dobro prozrači, usiše i pobriše mokrom krpom.

Oba proizvoda možete nabaviti kod nas u Pet centrima.

Prilikom tretiranja prostora, iz prostorija udaljite ljude i životinje. Tretirane ležaljke i jastuke na kojima borave Vaši ljubimci potrebno je oprati u vrućoj vodi.

Vrlo je bitno istovremeno tretirati prostor i životinje. Na mačke možete staviti jedan od preparata u obliku ampulica (Frontline i Frontline combo za mačke, te Advantage (Bayer) za mačke. Također, ako se mačke vole kupati možete upotrijebiti jedan od insekticidnih šampona (Pinavet, Trixie). Bitno je naglasiti da kupanje insekticidnim šamponima ne predstavlja trajniju zaštitu te je nakon dva dana potrebno nanijeti dugotrajniju zaštitu (ampulice). Zatim, možete ih posprejati i Frontline sprejem. Djeluje već unutar jednog dana, a štiti sljedećih 4 - 5 tjedana.

Nadam se da ćete slijedeći ove savjete ubrzo riješiti problem s buhama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr