Povratak

Napušteni mačići i mrvice u ustima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka je prije jednog dana okotila dva zdrava mačića u našem podrumu, ali je nakon toga nestala i više se ne vraća. Na njima ima puno nekih žutih mrvica, a jednome mačiću su usta bila puna tih mrvica. U tome podrumu ima prilično mnogo muha, pa ja i moj muž sumnjamo da su to nijhove ličinke. Molim vas brzo pošaljite odgovor! Željka

O: U prva 3-4 tjedna majčino je mlijeko mačićima jedini izvor hrane i ima gotovo dvostruko veću nutritivnu vrijednost od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Preporuča se mlijeko za mačiće davati barem do 45 dana starosti mačića.

U dobi od tri do četiri tjedna možete mačiće navikavati na krutu hranu u koju možete u početku dodavati toplu vodu kako bi bila mekše konzistencije ili mlijeko u prahu za mačiće napravljeno s vodom. U ponudi Pet centra možete pronaći sljedeća zamjenska mlijeka za mačiće: Canina Mlijeko za mačiće, Beaphar Kitty milk, Gimpet mlijeko za mačiće.

Imajte na umu da ih je, dok su ovako mali, potrebno hraniti svaka 2 sata.

U prvim danima nakon poroda imunološki sustav mačića nije još razvijen i jedinu zaštitu mu pružaju antitijela koja je mačić dobio od majke. Proljeće je vrijeme velike pojavnosti mačjih virusnih bolesti kojima su najizloženiji upravo novorođeni mačići. Mačić može doći u dodir s virusom iz okoline od drugih mačaka, ali i od svoje majke koja može biti nosioc virusa iako sama ne pokazuje simptome bolesti. Količina pasivne zaštite (antitjela koja je dobio od majke mlijekom u prvim danima nakon poroda) ovisi o imunološkom statusu majke i razvijenosti i snazi njenog organizma. Posljedično o tome ovisi i koliko će se uspješno mali mačić oduprijeti izvorima infekcije s kojima dolazi u kontakt.

Kako su odmah po rođenju ostali bez majke bilo bi dobro da im pojačate imunitet pastom Immunoboost (Agrifa). ImmunoBoost je energetska pasta koja se koristi za životinje u oporavku i to najčešće za mlade životinje, da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju. Osobito je preporučljiv za primjenu kod životinja koje nisu bile u mogućnosti primiti kolostrum, avitalnih mladih životinja, pothranjenih, rekovalscentnih i bolesnih životinja, te za preventivu prije i nakon vakcinacije. ImmunoBoost pasta sadrži brzo resorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, bakterije mliječno - kiselog vrenja, koje potiču ravnotežu želučano-crijevne flore i spriječava pojavu proljeva, te pomaže u eliminaciji E. coli, salmonele i ostalih potencijalnih patogenih bakterija u probavnom sustavu. Kompleks vitamina (A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP) poboljšava opće tjelesno stanje mlade životinje, a željezo u formi sulfata postaje biološki aktivno u roku nekoliko minuta.

ImmunoBoost je gotov proizvod i nije ga potrebno mješati s drugim sastojcima, no Vi ga svakako možete koristiti s mlijekom za mačiće.

Žute mrvice koje opisujete mogu biti i jajašca muha jer ih one u pravilu odlažu na neku organsku tvar. No prema opisu, zaista mogu biti i bilo koje druge anorganske nečistoće. Očistite mačiće od svih nečistoća i smjestite ih na čisto, suho i toplo mjesto.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr