Povratak

Nejednaka veličina zjenica - anizokorija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Našli smo malu macu i udomili je, ali jedno oko ima široku zjenicu, a druga zjenica je uska. Da li je to slučaj i kod drugih mačića dok su mali i da li je to i inače tako? Puno hvala! Natalija

O: Stanje gdje su zjenice različitih dimenzija naziva se anizokorija. Za sužavanje i širenje zjenica odgovorna je, u stvari, šarenica u kojoj se nalaze glatka mišićna vlakna - sfinkteri i dilatatori zjenice, a sama zjenica predstavlja otvor kroz koji svjetlost pada na mrežnicu. Zjenica se širi u mraku, a skuplja pri svjetlu, a proširena bude i pri ekstremnim situacijama kao što su strah i bol.

Nejednaka veličina zjenica može nastati zbog uzroka primarno vezanih za oko ili za živčani sustav. Ako je riječ o oku, upale poput uveitisa mogu za posljedicu imati različite veličine zjenica. Glaukom, kao i poremećaji mišićnih vlakana u šarenici, također mogu dovesti do nejednakih zjenica. Tumori na oku, kao i različiti lijekovi (uključujući i droge) mogu uzrokovati spomenuta stanja. Kod različitih trauma glave mogu, između ostalog, stradati i živci odgovorni za inervaciju mišića u mrežnici, što za posljedicu može imati anizokoriju. Oštećenja vidnog živca, kao i živaca odgovornih za očne pokrete te malog mozga, također.

Liječenje ovakvog stanja je u stvari vezano za otklanjanje osnovnog uzroka, kojeg bi trebao utvrditi Vaš veterinar nakon detaljnog oftalmološkog pregleda Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr