Povratak

Neprirodan apetit - mačak jede pijesak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, starija susjeda ima mačka, a kako nije u financijskoj mogućnosti voditi ga veterinaru zamolila me da se raspitam koji bi bio mogući razlog što njen muški kastriran mačak jede pijesak za obavljanje nužde. Osim toga je primijetila da mu u zadnje vrijeme i otpada dlaka. Znate li o čemu bi se moglo raditi ili je ipak nužan posjet veterinaru. Zahvaljujem na odgovoru. Dijana

O: Neprirodan apetit (parorexia) je pojava kad životinja manje ili više odbija uobičajenu hranu, a voli jesti hranu koja joj inače ne odgovara ili tvari koje uopće nisu za jelo (zemlju, žbuku, drvo, krpe i sl.).

Paroreksija ukazuje na poremećaje u funkciji probavnog sustava, na poremećaje u mijeni tvari, a naročito na nestašicu minerala, vitamina i drugih biokatalizatora, no može biti i odraz teških poremećaja u funkciji moždane kore.

Mačak jede pijesak najvjerojatnije iz razloga što mu nedostaje vitamina i minerala u organizmu. Ta se pojava naziva alotriofagija, a to je neprirodan apetit koji nastaje obično kod poremećenog prometa mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu i to većinom radi njihovog nedostatka. Razlikujemo tako hipovitaminozu (relativna nestašica vitamina) i avitaminozu (stanje kada pojedinih vitamina u tijelu gotovo posve nedostaje). Vitamini u organizmu sudjeluju u mjeni tvari, u intermedijarnom prijetvoru ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Neki vitamini važni su faktori u prometu mineralnih tvari, a naročito kalcija, fosfora, sumpora i željeza, a drugi vitamini sudjeluju u prijetvoru kreatinina u mišićju, pigmentnih i drugih tvari. Neki vitamini djeluju kao kofermenti, a neki su u uskoj vezi s tvarima hormonalne djelatnosti, bitni su za imunološki odgovor organizma, sudjeluju kod prijenosa živčanih impulsa. Nestašica vitamina nastaje u prvom redu zbog nedostatka vitamina u hrani (primarna ili alimentarna nestašica vitamina). Uzrok nestašice vitamina mogu biti i različiti poremećaji koji otežavaju primanje, resorpciju i iskorištavanje vitamina u tijelu ili povećavaju njihovu potrošnju. Poremećaji koji dovode do sekundarne nestašice vitamina svode se na poremećaje u probavi i endokarenciju zbog poremećaja u mijeni tvari.

Za početak pokušajte dodavati vitaminsko-mineralne dodatke u mačju hranu ili jednostavno mačku namažite vitaminsko-mineralnu pastu na šape koje će on polizati prilikom samočišćenja. Neki od navedenih proizvoda su: Vita pet pasta od Vetoquinola, VMP pasta za mačke od Pfizera, Multivitaminski spray od Beaphara i drugi proizvodi. Također je potrebno kvalitetno hraniti mačka mačjom hranom iz superpremium programa (Hill's, Eukanuba, Royal canin, Proplan).

Mačku nemojte dozvoliti da jede pijesak i obavezno ga odvedite veterinaru kako bi sa sigurnošću nakon obavljenih pretraga mogao postaviti dijagnozu, a temeljem pravilno postavljene dijagnoze odrediti pravilnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr