Povratak

Nepromijenjeno nepoželjno ponašanje mačka nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Naš mačak kastriran je prošle godine u drugom mjesecu. Do tog trenutka intenzivno je zapišavao po kući. Inače je kućni mačak, ali ga povremeno vodimo na povodcu van. Nakon kastracije bi tu i tamo zapišao koji grm vani, i to bi bilo to, no i dalje se ponašao neprijateljski prema mačorima koji bi se približili kući. Mi smo se, skupa s njim i tri ženke, preselili u veću kuću prije tri mjeseca i od tada se on ponaša čudno. Zapišava svaki kutak kuće, tuče se preko grilja s mačkom iz susjedstva i nastavio je "pariti" sve 3 naše mace još od kad je kastriran. Zašto je to tako? Kako da ga spriječimo? Kako ja operem Domestosom, tako on zapiša ponovno. Hvala, Kristina

O: Dominantne mačke ili mačke koje se osjete ugroženim od strane drugih mačaka koriste feces i urin kao vidljivu oznaku dosega vlastite jurisdikcije. Naime, mačka smatra da se njeno područje prostire i izvan njenog dvorišta, a feces je vidljiva oznaka toga. Isto tako i urin, koji može mačka izlučiti normalno kao otpadni produkt organizma ili štrcnuti na uspravne predmete i iskoristiti kao mirisnu oznaku. Urin mužjaka ima kiseli, odbojni miris, dovoljno intenzivan čak i našim relativno neosjetljivim nosevima, kako bi nam priopćio da se mužjak izjasnio na teritorij.

I mužjaci i ženke sposobni su mirisom označavati i to mogu nastaviti činiti čak i nakon sterilizacije, odnosno kastracije. Također i mužjaci i ženke mogu obilježavati utjecajem reproduktivnog ponašanja, ali to se razlikuje od onečišćavanja po kući koje je drugačije motivirano.

S obzirom na promjenu mjesta boravka, gdje se javljaju novi mirisi i osjećaj ugroženosti od strane drugih mačaka u susjedstvu, nije čudno da Vaš mačak i dalje urinira po kući, kako bi na taj način zadržao željeni dominantni položaj.

Također, postoje podaci koji navode kako se lutanje, tučnjava s drugim mačkama i označavanje urinom nakon kastracije u potpunosti reducira ili smanjuje za oko 85-90% mačaka, tako da onih 10-15% mačaka mogu zadržati ponašanje kao i prije kastracije.

O ponašanju mačaka nakon kastracije možete pročitati ovdje i ovdje
   
Na kraju, predlažem Vam da posjetite naše trgovine u kojima možete pronaći odbojne sprejeve za mačke različitih proizvođača (Gimpet, Beaphar) koji svojim posebnim satojcima odbijaju mačku od zadržavanja i vršenja nužde na pošpricanom mjestu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr