Povratak

Neuredna stolica i loša higijena mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko tjedana udomili smo, putem jedne udruge, macu staru 9 mjeseci. Maca je sterilizirana, očisćena od parazita i cijepljena, držimo je u stanu i ne izlazi van, te nema nikakvog kontakta s drugim zivotinjama. Cijelo vrijeme otkad je udomljena primjećujemo kako ima velikih problema (a na žalost i mi skupa s njom) s vjetrovima, i to svakodnevno i u velikoj količini. Pritom maca ne djeluje ni u jednom trenutku naduto. Stolica joj je neuredna, u jednom danu gustoća može varirati od jako čvrste do jako rijetke. Dosad smo mijenjali prehranu tri puta (kombinacija suho i mokro i to prvo od Purine, zatim od Whiskasa te konacno Hill's, svaki put za mačiće do godinu dana starosti), ali nikakvih promjena nema.

Pored ovoga, neuobičajeno je neuredna - redovno uspijeva šape temeljito uprljati vlastitim izmetom tijekom odlaska na nuždu, te onda to raznosi po cijelom stanu. Što je najbolje, nijednom još nismo primjetili da je to ikako pokušala očistiti sa sebe. Pitanja bi bila: kako riješiti probavne probleme, jesu li ove dvije pojave povezane, te može li se ikako utjecati na promjenu ponašanja vezanog uz higijenske probleme?
Hvala, Hrvoje

O: Mekana stolica govori da je došlo do poremećaja u želučanom i crijevnom sustavu. Takvi poremećaji su relativno česti u mladih mačaka, a naročito onih o kojima se nije vodila adekvatna briga. Svaka pohvala Vama što ste odlučili pomoći jednoj maci i udomili je.

Gastrointestinalni poremećaji mogu biti različitog uzroka. Ipak najčešće se javljaju kao posljedica neadekvatne prehrane, a mogu biti i posljedica virusnih (zarazne virusne bolesti mačaka, od kojih je najčešći corona virus), bakterijskih i parazitarnih bolesti, metaboličkih bolesti, te trovanja itd. Neke bolesti poput akutnog pancreatitisa (upala gušterače), kronične bolesti jetre ili upalne bolesti crijeva, također mogu uzokovati promjene u konzinstenciji izmeta. Svaka upala otežava mački probavu hrane, pa se takva hrana ne absorbira, a mačka može izgubiti na težini, pa čak i dehidrirati. Pravilna prehrana može imati ključnu ulogu u oporavku probavnog sustava mačke.

Preporučila bih Vam medicinski program hrane namijenjen za životinje koje imaju gastro-enterološke probleme, kako bi se probava što prije normalizirala: Hill"s-I/D, Eukanuba-intestinal, Royal Canin-intestinal. Navedene hrane postoje u obliku dehidrata (suha), konzerva ili vrećica (vlažna). Prednost medicinske hrane je što je visokoprobavljiva, omogućava dostupnost hranjivih tvari i pomaže izlječenje probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sprječava povraćanje umirujući gastričnu mukozu i pomaže pražnjenju želuca, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima. Stanje bi se trebalo normalizirati za oko 2-3 dana, no u suprotnom možda se radi o nečem ozbiljnijem (virusi, bakterije, paraziti) te će biti neizbježan posjet veterinaru.

Osim toga, treba imati na umu kako svaka nagla promjena u tipu hrane može potaknuti probavne poremećaje (mekana stolica, proljev). Prijelazni period od jedne na drugu hranu treba biti postupan kroz tjedan dana umješavanjem nove hrane u onu koju ste davali. Odlučite se za jednu od navedenih kojom biste macu pokušali hraniti minimalno 3-4 tjedana kako bi vidjeli kako probava reagira na te sastojke tj. da li odgovara potrebama Vaše mace.

Što se tiče higijene, treba napomenuti kako im je ipak ponekad potrebna pomoć, iako su mačke izuzetne u samouređivanju. Većina mačaka brižno i temeljito uređuju svoje tijelo i krzno.

Ovo uređivanje je u mačaka instiktivno i vrlo duboko ukorijenjeno ponašanje. Već u dobi od šest tjedana mačići su od majke naučili uređivati se kao odrasle mačke koje uvijek to rade određenim redoslijedom. Uređivanje započinje od glave, nastavlja se uzduž leđa i postrano, a završava uređenjem repa. Temeljito pranje prostire se preko analnog i urogenitalnog otvora, preko trbuha prema donjim dijelovima nogu te prostoru između prstiju. Mačke se uređuju svakodnevno i na to potroše 8 - 15 posto vremena dok su budne.

Kada se mačka prestane uređivati ili se loše uređuje to može biti znak ili individualne sklonosti ka neuređivanju ili zdravstvenog problema. Dakle, vjerojatno je ovo potonje slučaj sa Vašom macom koji će se sanirati nakon rješavanja zdravstvenih problema.

No, tada uskačete Vi kao vlasnik jer time i potičete macu na uređivanje ali i stvarate bliskiji odnos sa mačkom. Osim toga, redovito četkanje održavat će dlaku i kožu u izvrsnom stanju, što se osobito odnosi na mačke s dužom dlakom. Na taj način izbjegavamo zapetljavanje dlake, gdje nastaju čvorići, čije je uklanjanje kasnije puno teže podnošljivo nego samo četkanje. Redovitom njegom i uređivanjem uklanjaju se iz krzna prljavština i prašina. Ovo je vrlo bitno kada se radi o mačkama koje dio svog vremena provode vani, te lovom različitih malih sisavaca prikupljaju i neugodne mirise. Osim toga, uređivanje uklanja i odumrlu dlaku, te se na taj način omogućuje zadržavanje sloja zraka između krzna, koji spriječava pregrijavanje istoga. Glatko kratko krzno najlakše je održavati. Jednom tjedno kod kratkodlakih mačaka, dok kod dugodlakih mačaka i svaki dan, koriste se četke za češljanje i iščetkavanje.

Osim češljanja i četkanja, bitnu ulogu ima i kupanje. Možete koristiti specijalne šampone za suho pranje, koji su prilagođeni mačjoj koži i dlaci, a vrlo su praktični za mačke koje ne vole vodu. Osim takvih šampona postoje i specijalni šamponi za kupanje s vodom, a svakako bih Vam preporučila medicinski šampon Dermilen, koji se može koristiti za učestalo pranje, ne isušuje dlaku, vraća koži masnoću i hipoalergijski je. Možete koristiti i izvrsne šampone iz linija Biogroom. Prije kupanja očetkajte mačku kako biste uklonili zapetljanju ili slijepljenju dlaku, osobito ako se maca "uvaljala" u nešto, kao što je bio slučaj s Vašom macom. Na dno kade stavite gumeni podložak kako bi spriječili klizanje. Voda ne smije biti ni pretopla ni prehladna, što možete provjeriti termometrima ili na svojoj koži (nadlanica). Macu možete jednostavno "uroniti" u vodu, a kasnije je vani, izvan vode, našamponirati, pri čemu treba paziti da šampon ne dospije u oči. Nakon što ste nanijeli šampon, macu dobro istrljajte, a nakon toga isperite pomoću tuša ili je ponovno uronite u vodu. Ručnikom odmah osušite macu, a ako sve ovo uspijete (mačke nisu ljubitelji kupanja) čestitajte sami sebi na učinjenom. Mačke koje se naviknu na kupanje u mlađoj dobi, kasnije se vrlo rado kupaju.

Kada Vam zatrebaju, za brisanje okoline oka, usta, ili analnog otvora možete se poslužiti vlažnim maramicama bez mirisa. U ponudi Pet centra su maramice namijenjene upravo za toaletu pasa i mačaka (Karlie "Perfect care").

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr