Povratak

Novi mačić u kućanstvu sa starijom mačkom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku staru 8 godina. Strogo je kućna mačka, kastrirana, izuzetno dobroćudna, plaha, nježna i strpljiva (to govorim jer nevjerojatno dobro podnosi nestašnosti moga sina, kojih je sve manje kako je stariji, a opet ga voli i dolazi mu se maziti). Moj sin (5 i pol godina) želi novu mačku. I pristala sam jer sam veliki ljubitelj životinja, a posebno mačaka, a i zato jer je naša mačka skoro pola dana sama, pa bi joj možda dobro došlo društvo. Kupila bih, po njegovoj želji, perzijsko mače. No, sada me zanima par stvari: kako će se moja mačka ponašati, kako to napraviti a da se slože, ima li spol mačke veze sa slaganjem (bi li se moja mačka bolje slagala s muškim mačićem ili ženskim, kastrirala bih i ovo mače)?

Kako ih upoznati, kako da se ja ponašam, moram li za svaku mačku imati posudu za pijesak ili je dovoljna jedna, a to me zanima i za posude za hranu i vodu... Uglavnom, zanimaju me svi mogući problemi na koje mogu naići prilikom uvođenja nove mačke u obitelj i načini na koje te probleme mogu spriječiti ili olakšati.
Unaprijed hvala, pozdrav, Tajana

O: Kako će proći prihvaćanje novog mačića uvelike ovisi o osobnosti Vaše ljubimice.

Čak iako se čini vrlo miroljubivom i prijateljski raspoloženom, nema garancije da će novog mačića prihvatiti s veseljem i tolerancijom. No ipak, mnoge miroljubive mace odmah i bez problema prihvaćaju bilo kojeg novopridošlog ljubimca. Naročito je ovo karakteristično za sterilizirane ili kastrirane mačke tako da spol, ukoliko ste odlučili sterilizirati novog mačića, doista nema utjecaja. Neovisno o tome, nije zabilježena znatna razlika u agresivnostima muških ili ženskih mačića.

Prije nego dovedete novog mačića kući, dobro je mačića odvesti na pregled kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje. Provedite redovita cijepljenja Vaše mačke, a u ovisnosti o dobi mačića provjerite da li je i on cijepljen.

Obično u početku i najsmirenija mačka pokazat će zabrinutost pri pojavi novog mačića.

Kada ćete donijeti novog mačića kući, Vaša mačka će trebati mnogo dodatne pažnje jer treba znati da je još uvijek volite i da novopridošli mačić nije prijetnja njezinoj poziciji u kućanstvu. Što se pak mačića tiče, u početku ćete ga trebati izolirati. Izaberite prostoriju na neutralnom teritoriju (ne tamo gdje Vaša mačka spava ili se najviše zadržava). Ovo će Vam dati vremena da mačku uvjerite kako joj status nije ugrožen ali i novog mačića ćete zaštititi od moguće agresije. Prostoriju za mačića opremite krevetićem, grebalicom, posudom za obavljanje nužde, posudama za hranu i vodu i igračkama. Smjestite mačića u prostoriju i dopustite da istražuje još dok ste Vi uz njega. Zatim, nakratko ga ostavite samog kako bi se udomaćio i osjećao ugodnim u novoj okolini. U početku, mačić bi se mogao sakriti pa ga nastojte pridobiti da se osjeća sigurnijim. No, nemojte nagliti jer bi mogao postati manje privrženim s vremenom.

Kako se životinje međusobno upoznaju mirisom, Vaša će mačka stoga, vjerojatno provoditi mnogo vremena njuškajući vrata prostorije gdje ste smjestili novog mačića. Mačić će ovo raditi sa druge strane vratiju. Nakon dan do dva mogla bi se vidjeti reakcija mačke na novog mačića. Ako je uzbuđena što će upoznati novog mačića ponašati će se općenito zainteresirano, znatiželjno, presti i biti prijateljski raspoložena. No, ako se čini da je uzrujana i proizvodi zvukove siktanja najbolje je s upoznavanjem pričekati još nekoliko dana, kada ćete pokušati s ponovnim kontaktom. Nemojte žuriti. Kada se mačka čini spremnom, upoznajte ih na način da otvorite vrata samo toliko da se mogu vidjeti i namirisati. Vi budite u blizini njih. U ovisnosti o reakciji, postepeno otvarajte vrata sve više na kratko vrijeme sve dok se neće naviknuti na međusobne kontakte bez uzrujavanja. Ovo može ponekad potrajati i nekoliko dana ali je gotovo uvijek uspješno.

Prvi kontakt oči u oči trebao bi biti kratak i ugodan. Dopustite da se približe jedna drugome ili pak da ostanu na manjoj udaljenosti, koliko to žele. Ponavljajte kratke susrete koliko često to bude potrebno sve dok se neće osjećati udobno u istoj prostoriji, naravno, uz nadzor. Nemojte očekivati instantno prijateljstvo, ovome je ipak potrebno vrijeme.

Također, treba imati na umu kako su mačke posesivne prema hrani i posudama za hranu i vodu.

Idealno, kako bi mačić trebao jesti hranu za mačiće stavite njegove posude u drugu prostoriju ili što dalje od posuda starije mačke. Nadgledajte hranjenje kako biste na vrijeme spriječili eventualne agresivnosti i odguravanja. Mačića možete kroz neko vrijeme nastaviti hraniti u odvojenoj prvotnoj prostoriji.

Dvije ili više maca u kućanstvu obično dijele posudu za pijesak, no mnogo odraslih maca nije baš oduševljena dijeljenjem sa mačićem, bar do onog trenutka kada će se prihvatiti. Osiguravanjem dviju posuda za pijesak prevenira se obavljanje nužde starije mačke na neprihvatljivim mjestima.

Ponekad je potrebno i godinu dana pa i dulje da se starija mačka i mačić udobno osjećaju jedan uz drugoga. Također, događa se da nikada ne postanu pravi prijatelji ali se jednostavno nauče tolerirati jedan drugoga. Iako se gledaju sa distance, svaka mačka voli dodir toplog tijela kada njihovog vlasnika nema kod kuće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr