Povratak

Odgoj mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kastriranog mačka starog 1 g.. Bolestan nije, ali je jako zločest - zaigran. Nema mira ni po danu ni po noći. Živi u stanu i ne puštamo ga van. Sve prevrće, vaze, cvijeće, sve mu je igračka, što je na stolu mora bit na podu, što je okomito mora biti vodoravno. Ima tonu igračaka koje su mu dosadile pa cijeli dan i noć pravi štetu i prevrće po stanu. Po noći ne spava nego hoda po stanu i balkonu i "tulumari", mjauče (zapravo mrmlja) i želi izazvati pažnju i hoće se igrati. Odspava par sati i budi nas u 4 ujutro i skače po nama jer se on naspavao. Kako da ga smirimo? Da ga zatvaramo u kupaonu ili na balkon po noći, ima li koristi da ga "klopimo" po guzi? Kako da ga "naučimo nekom redu"? Hvala na savjetu, Maja

O: Mlade mačke su vrlo zaigrane i upravo ih to čini zanimljivim i zabavnim. Munjevito reagiraju na podražaje, a sve što se kreće poziv je za igru. Ukoliko nema podražaja, mačke će pokušati same stvoriti takav "ugođaj". 

Tako će se mlada mačka rado poigrati s predmetom koji visi ili ga potežete po podu s istim žarom kao da je pred njom prava lovina. Mačke su vrsni lovci i njihovo tijelo je građeno za brze i skladne pokrete. Kroz igru one imitiraju lov, te se šuljaju, trče, penju i skaču. Slobodne mačke aktivnije su u sumrak i rano jutro, te ovakvo ponašanje Vašeg mačka nije neuobičajeno.

S vremenom će Vaš mačak ipak bitno manje vremena provoditi u "akciji", a veći dio dana će se odmarati drijemajući u polusnu.

Vašem ljubimcu uredite jedno ili dva mjesta u stanu gdje će se moći igrati. Postavite mu mačje penjalice s "grebalicama" na koje možete objesiti igračku u obliku miša, perjanice ili loptice. U ponudi Pet centra je veliki izbor penjalica i grebalica te Vas pozivam da ih razgledate, kao i različite, macama atraktivne, igračke, tunele za provlačenje i dr. Kako biste dodatno zainteresirali mačka za ove površine, možete na njih nanijeti privlačne mirise kao što su Karlie tekući Catnip, "Play spray" (Beaphar), "Catnip" (Bernina) ili "Spiel spray" (Gimpet). Kada se odmaraju, mačke uživaju na toplim i mekim površinama, a prednost će dati povišenoj poziciji.

Želite li zaustaviti mačka u njegovim pohodima, morate mu jasno dati do znanja što je prihvatljivo ponašanje, a što nije. Nemojte pogriješiti i reagirati popuštanjem kad mačak mijauče, jer ćete mu time dati do znanja da Vas je uspio dozvati. Ukoliko ga pustite u sobu i poigrate se s njim, to treba biti tek kada njegovo glasanje prestane. Mačke su bistre životinje i brzo shvaćaju, naročito ako ga uz glasno izgovorenu riječ zabrane poprskate vodom (iz prskalice za cvijeće). Želite li ga odbiti od pojedinih dijelova namještaja možete ih poprskati sprejevima odbijajućeg mirisa različitih proizvođača (Friskies, Trixie, Catec ili Gimpet).

U odgoju mačke trebate biti dosljedni i strpljivi, a razveselit ćete ga zajedničkom igrom i mačjom poslasticom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr