Povratak

Otežano disanje i pravilna prehrana perzijanca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan! Imam perzijanca starog 4 g. koji je zdrav i vitalan. Problem je samo u tome što hrče kad spava. Oči mu čistim svaki drugi-treći dan, a nos mu nije začepljen od hrane. Da li je to normalno kod perzijanaca ili je potrebno spomenuti veterinaru to otežano disanje? Inače je veoma probirljiv u ishrani. Od hrane u kesicama jede samo Wiskasovu Bio liniju, Purinine proizvode (ali samo poliže sos) i sve vrste dehidrirane hrane. Pokušala sam mu dati i neku mačju hranu iz prodavnica zdrave ishrane, ali samo je otresao šapicu i poprijeko me pogledao. Često mu dajem i maslinovo ulje koje samo hoće meni s prsta i kaffe rahm. Zanima me također i da li griješim prilikom ishrane? Hvala unaprijed, Ana

O: Kako niste naveli je li Vaš mačak cijepljen i očišćen od crijevnih parazita, svakako bih Vam preporučila da to učinite. U suprotnom, mogućnost za infekciju i oboljenje je umnogostručena.

Otežano disanje ukazuje na probleme tj. eventualnu infekciju gornjih dišnih puteva, koja je najčešće virusne etiologije. Od virusnih bolesti u mačaka se najčešće javljaju: kalicivirusna infekcija, virusni rinotraheitis i panleukopenija. Mačja kalicivirusna infekcija je najčešća zarazna virusna bolest gornjih dišnih prohoda kod mačaka. Blaže je naravi od virusnog rinotraheitisa i rijetko izaziva ozbiljne komplikacije. Prenosi se direktnim kontaktom sa slinom, iscjetkom iz očiju i nosa (ponekad i izmetom) zaražene mačke. Bolest počinje iscjetkom iz nosa i suzenjem, gubitkom apetita i povišenom temperaturom. Kihanje nije tako izraženo.

Kako je upravo u ovo vrijeme sezona prehlada i gripa, moguće je da se radi samo o prehladi. Prehlada je virusna infekcija, a može biti uzrokovana s više od 200 tipova virusa, najčešće iz porodice adeno i rinovirusa.

Dišne bolesti osim otežanog disanja redovito prate i iscjedak iz nosa i oka, kihanje te kašljanje. Zbog tipične građe njuške u perzijskih mačaka (skraćena) gotovo je pravilo da se čuju neuobičajeni zvukovi prilikom disanja, a naročito spavanja. Ako dišni šumovi nisu čujni i u toku dana, nije izraženo kihanje ni kašljanje uz popratni iscjedak, mišljenja sam kako nema razloga za zabrinutost. No, svakako popratite navedene znakove te, u slučaju pogoršanja simptoma, odvedite Vašeg ljubimca na veterinarski pregled.

Što se pak prehrane tiče, općenito rečeno, mačke su mesožderi, što znači da im je meso važan sastojak obroka jer njihova jetra treba bjelančevine životinjskog porijekla, kako bi dobila aminokiseline koje sama ne može proizvesti. Probavni sustav mačke je prilagođen češćem uzimanju manjih količina hrane. Iz tog razloga izvrstan je izbor dehidrirana superpremium hrana (Hill's, Purina Pro Plan, Royal Canin, Eukanuba, Iams) koja sadrži za mačku sve potrebne sastojke (bjelančevine, masti, vitamine, minerale, taurin...). Neke od superpremium hrana imaju i konzerviranu hranu i vrećice (komadići mesa) za mačke, koje su također kompletna hrana, samo što kada se jednom otvore ne mogu dugo stajati u zdjelici jer relativno brzo promijene boju (potamne) i konzistenciju, te se pokvare, a otvorene i držane u hladioniku također ne mogu stajati duže od dva dana. Ako se odlučite mački davati konzerviranu hranu i vrećice, obavezno nađite okuse koje će maca rado jesti, kako Vam takva hrana ne bi predugo stajala otvorena. Osim hrane, mački je potrebno redovito mijenjati vodu (nekoliko puta na dan).

Dakle, način na koji hranite Vašu ljubimicu sasvim je u redu. Povremeno odbijanje pojedine vrste hrane u Vaše mace sasvim je normalna pojava jer su one izuzetni izbirljivci. Ponekad odbijaju određene vrste mesa ili drugih namirnica, dok je u nekih to odbijanje vezano uz konzistenciju hrane (kuhana hrana, hrana iz konzerve, dehidrirana hrana).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr