Povratak

Otežano disanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 3-4 godine, nedavno je počeo čudno disati, jako glasno, kao da nema zraka. Pitali smo veterinarku i ona je rekla da ga je vjerojatno udario auto. Mislite li da je moguće da je to zbog toga ili je neka druga stvar u pitanju i što preporučate?
Unaprijed zahvaljujem, Maja

O: Normalno disanje ili eupneja karakterizirano je jednakomjernim dišnim kretnjama, bez vidljivog mišićnog napora i znak je da se vanjsko disanje, dakle ventilacija pluća i unutarnje disanje, tj. izmjena plinova odvijaju bez smetnji.

I mnoga fiziološka stanja mogu izmijeniti normalnu frekvenciju i amplitudu dišnih pokreta, a to su visoka okolna temperatura, psihički podražaji, obilni obroci hrane, mišićni napor ili poodmakla gravidnost.

Ako je zbog smetnji otežana samo jedna faza disanja, npr. udisaj zbog suženja grkljana ili bronha ili izdisaj zbog smanjene elastičnosti pluća, tada će ta faza trajati duže nego normalno.

Patološki čimbenici koji uzrokuju poremećaje normalnog disanja su sljedeći:

Mehanički uzroci - otežavaju pristup zraka ili krvi u pluća utječu nepovoljno na zračenje pluća i izmjenu plinova. Najčešći su uzroci: stenoza grkljana i dišnih prohoda ili ometanje širenja pluća pri udisaju kao kod upale pluća, tumora u plućima, pleuritičnog eksudata i priraslica, gnoja u plućnoj šupljini koji je čest u muških mačaka uzrokovanog ugrizom zbog tučnjave. Pretile životinje zbog prekomjernog nakupljanja masti mogu također otežano disati.

Toksični uzroci - djeluju naročito kod zaraznih bolesti kad bakterijski toksini draže centar za disanje.

Hematogeni uzroci - posljedica su nagomilavanja kiselih produkata mijene tvari kod mišićnog napora, uremije i nekih drugih metaboličkih bolesti.

Zatim, otežano disanje može kod Vašeg mačka biti i posljedica alergijskog bronhitisa, slabosti srca, anemije i nakupljanja krvi u prsnoj šupljini koji su posljedica trovanja antikoagulantnim rodenticidima, stranog tijela u grkljanu, paralize grkljana, puknuća rebra i na kraju hernije dijafragme ili ošita, mišića koji dijeli grudnu od trbušne šupljine.

Preporučam Vam prvo napraviti rentgensku pretragu jer se može vidjeti na glavi da li je riječ o stranom tijelu, trahealnom kolapsu, plućnim bolestima, povećanom srcu te stanju ošita.

Nakon toga, Vaš veterinar će pristupiti liječenju ako je u pitanju upala pluća ili porabrice antibioticima, ako je trovanje vitamonom K i sredstvima za zaustavljenje krvarenje, ako je astma ili srce ili nešto drugo primjerenom terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr