Povratak

Otežano vršenje nužde i začep (opstipacija) u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačora, sijamac, star 6,5 godina, kastriran, isključivo kućni. Već mesec dana ima problema sa probavom, kako mokrenjem, tako i stolicom, a s vremena na vreme prisutan je i "zečiji hod". Primio je antibiotike, međutim, veterinar sumnja na mehaničku povredu kičme. Rentgen mi u ovom trenutku nije dostupan, a krv mu nije vađena zbog korišćenja antibiotika i nekih injekcija protiv bolova. Stanje mu se pogoršava, gotovo da ne može da se isprazni, a da mu predhodno ne dam 3-4 kubika parafinskog ulja. Stomak mu je konstantno naduvan i tvrd, i stalno trpi bolove. Inače, hrani se isključivo granulama i pije isključivo prokuvanu vodu. Apetit mu  je  normalan.  Za  nekoliko  dana  će ga voditi na rentgen  i nadam se da će se

tada postaviti dijagnoza, a u međuvremenu, molila bih Vas, recite mi kako sa njim da postupam i na šta da obraćam pažnju? Unapred zahvalna, Jelena

O: O povredama kralježnice i oporavku mačaka pisala sam detaljnije ovdje.

Otežano vršenje nužde može biti posljedica ozljeda, kako zdjeličnih kostiju, tako i kralježnice, kada često dolazi do kompresije i prekida živca koji je odgovoran za inervaciju debelog crijeva. Ovakva stanja najčešće nastaju kod ozljeda.

No, općenito, začep crijeva ili opstipacija (coprostasis) najčešće je uzrokovan pristustvom stranih tijela i manjka vlaknine u prehrani, zatim nedostatkom kretanja, upalom rektuma, perianalnom fistulom, polipima i neoplazijama, suženjem rektuma..., a od strane živčanog sustava začep uzrokuju bolesti intervertebralnog diska, traume križa i idiopatski megakolon u mačaka (proširenje debelog crijeva bez poznatog uzroka) te fraktura zdjelice.

Ipak, najčešći je uzrok začepa u mačaka nepravilna prehrana. U mačaka začep mogu uzrokovati i dlake što ih životinja proguta ližući se, a naročito su ovome sklone mace koje žive u kući ili stanu.

Upala kože u okolini anusa, dlake slijepljene oko anusa, upala analnih vrećica također mogu uzrokovati zastoj ekskremenata jer je tada defekacija bolna i zakočena.

Uzrok opstipacije može biti i u tome što životinje nemaju dovoljno prilike da vrše nuždu, npr. kod mačaka koje se drže u kući, nedovoljan broj wc-a (teritorijalno ponašanje).

Začepljene životinje se često napinju, zauzimaju stav kao da će defecirati, a ako uspiju istisnuti nešto ekskremenata, ekskrementi su suhi i tvrdi. Kasnije se rektum više ne otvara, leđa su pogrbljena, hod je ukočen, a katkad se očituje slabost stražnjih nogu. Kako je najčešće začepljen rektum, može se u njemu prstom kroz anus ili palpacijom kroz trbušnu stijenku opipati masa ekskremenata, često tvrda poput kamena. Anus i vidljivi dio sluznice rektuma su ožareni. U početku je apetit nepromijenjen, no uskoro se smanji, a ako začep potraje nekoliko dana životinja počne povraćati, a opće joj se stanje poremeti zbog intoksikacije. Temperatura je normalna ili snižena, a povišena temperatura znak je enteritisa (upala crijava) ili peritonitisa (upala potrbušnice).

Kronična opstipacija debelog crijeva može dovesti do stanja koje nazivamo megacolon - kronično i abnormalno dilatirano debelo crijevo.

Pretragom u veterinarskoj ambulanti, najprije RTG-snimkom pa zatim pretragom kontrastnim sredstvom, moći će se razlučiti što uzrokuje probleme Vašeg ljubimca.

Što se tiče problema mokrenja, vjerujem da ste mislili na otežano mokrenje ili mokrenje male količine mokraće, što može biti posljedica pritiska proširenih crijeva na mokraćnicu pa stoga mehaničke priječenosti prolaza mokraće. No, isto tako, moguće je da se, nevezano uz intestinalne probleme, pojavio problem u donjim mokraćnim putevima, o kojima je više pisala kolegica mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Preporučam Vam da Vašem ljubimcu do odlaska veterinaru ponudite za hranu konzerve Hill's "w/d", koje su indicirane kod konstipacije s ciljem povećanog unosa vlakana, da se pojača peristaltika, u koje obavezno svaki dan treba dodavati parafinskog ulja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr