Povratak

Ozljeda izazvana pogotkom iz zračne puške

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, hvala na prethodnom odgovoru. Odvela sam mačića kod veterinara i, na žalost, nije ga udario auto, nego je pogođen metkom iz zračne puške u predjelu srca, što smo vidjeli na rendgenskom snimku. Dobio je neku terapiju, koju će primati i narednih dana. Temeperatura mu je malo snižena pa ga pokušavam ugrijati. Imate li iskustva s ovakvim slučajevima i kakve su šanse da mačić preživi? Aleksandra

O: Oštećenje nastalo zbog prostrijelne rane ovisi o dijelu tijela u koji je projektil ušao. Rentgenska snimka preporučljiva je uvijek kod svih strijelnih rana.

Jednom kada se detektira metak, na temelju ulazne ili izlazne rane, metalnih predmeta, komadića ili cijelog metka potrebno je odrediti adekvatan tretman.

Metak može utjecati na cjelokupni organizam. Može ući kroz gornji dio prednjeg ekstremiteta, proći kroz prsa i završiti u abdomenu. Oštećenje ovisi o mjestu gdje je metak ušao, udaljenosti između oružja i tijela te tipu metka.

Rane od metka u prsima mogu biti fatalne. Na svom putu metak mora penetrirati kroz mišiće rebara ili vrata te kroz dijafragmu (ošit). Nakon ulaska u prsni koš može probušiti srce, glavne krvne žile, dušnik ili pluća. Ako probuši srce ili glavne krvne žile, uginuće nastupa vrlo brzo. Tu se, na žalost, vrlo malo može učiniti da se životinja spasi. Ako životinja preživi transport do veterinara, hitna operacija i transfuzija krvi je potrebna, ali je najčešće prognoza nepovoljna.

Ako je metak nađen u prsnom košu, a životinja nije u šoku i nema problema u disanju, jedini potrebni tretman je obrada ulazne rane na koži. Nakon toga potrebno je sprječavati infekciju (antibioticima).

Vi možete mačića grijati tako da napunite plastične boce toplom vodom pa ih stavite uz njega i pokrijete ručnikom.

Preporučam Vam i visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak ogranizma, koje je dovoljno davati u manjim količinama, a podignu opće stanje životinje. To su Hill`s "a/d" konzervice, Royal Canin "Recovery" i Eukanuba "High Calorie".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr