Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak je star skoro pet mjeseci i danas je skočio sa stola visine cca 110 cm i očito se ozljedio pri doskoku jer nije mogao stati na lijevu zadnju nogu. Odveo sam ga veterinaru gdje su ga pregledali i slikali i ništa nije bilo slomljeno, time je doktor zaključio da se samo natukao te mu je dao injekciju protiv bolova. Međutim, kad sam se vratio kući, stavili smo ga u mekanu fotelju da mu bude ugodnije, a on se preplašio i iskočio iz fotelje. Sada se uopće ne može osoviti niti na jednu zadnju nogu i užasno jako mijauče od bolova. Noge miče normalno i sav se preokreće po podu pokušavajuči se prednjim nogama primiti za nešto da se povuče. Šta se moglo desiti i koje su mi mogućnosti za dalje? Unaprijed zahvaljujem, Hrvoje

O: Gubitak sposobnosti hodanja u mačaka nakon traume je dijagnostički vrlo složen problem. Pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sustava za kretanje obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih žila i živaca.
 
Najčešća posljedica nezgodnog doskoka je ozljeda ligamenata. Također, one nastaju i uslijed naglih pokreta, padova ili udaraca. Uglavnom se radi o istegnuću ili rupturi ligamenta. Karakterizirane su izrazito jakom boli, šepanjem, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta, životinja zbog boli ne opterećuje nogu, a zahvaćeni je zglob abnormalno pokretljiv. Istegnuća ili mikrooštećenja tetiva nisu vidljiva RTG-snimkom već se za dijagnostiku istih vrše druge pretrage (npr. magnetska rezonanca) ukoliko je potrebno.

Rupture ligamenata uglavnom se saniraju operativnim putem jer je, u protivnom, zahvaćeni zglob nestabilan, dolazi do pojačanog trošenja zglobne hrskavice, a posljedično i pojačanog stvaranja sinovijalne tekućine, što nakon određenog vremena rezultira upalom zgloba.

Ozljede ligamenata sporo zacjeljuju, a oporavak ponekad traje i nekoliko mjeseci. Za što bolji oporavak obavezno je mirovanje.

Sljedeće, kod nezgodnog doskoka često dolazi i do oštećenja ili puknuća mišićnih vlakana. Simptomi koje možemo uočiti su šepanje, osjetljivost na zahvaćenom području mišića te diskoloracija kože na oštećenom dijelu noge. Nakon 24-48 sati se uočava atrofija ozlijeđenog mišića. Ruptura ili istegnuće mišića liječi se prije svega mirovanjem i hladnim oblozima. Od pomoći je i masaža te fizikalna terapija koje ubrzavaju oporavak.

Naravno, ne treba isključiti niti mogućnost ozljede kralješnice koja je mogla nastati uslijed iskakivanja iz krevetića. Naime, glavni simptomi ozljede su nemogućnost hodanja u zadnjim nogama i jaka bol. Frakture ili luksacije kralješaka ponekad predstavljaju hitan kirurški slučaj, no najčešće se radi o uklještenju živca. Ovakve se ozljede liječe mirovanjem, lijekovima protiv bolova te vitaminskom terapijom B-kompleksa (imaju snažan neurotropan učinak).

Svakako Vam preporučam ponovni posjet veterinaru koji će po pregledu razlučiti o kakvim se promjenama radi te prilagoditi terapiju po potrebi.

Dobra vijest je da su mačke izrazito zahvalni ortopetski pacjenti, s velikim potencijalom zaraštavanja ozljeda lokomotornog aparata, a isto tako i kasnije biodinamičnom kompenzacijom eventualno nastalih ograničenja u pokretljivosti.

OZNAKE: