Povratak

Period laktacije mačke i sisanje mačića / Parenje i sterilizacija mačke nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moja maca ima 11 meseci i okotila se pre 3 meseca, mačići još sisaju. Zanima me koliko traje laktacija kod mačaka? I posle kog vremena nakon porođaja mogu da se pare? Pošto ne znam da li je opet skotna ili još ima mleka.
Hvala,
Vanja

O: Mačići već u 4. tjednu starosti moraju polako konzumirati suhu ili mokru hranu. Uglavnom, započinje se s mokrom hranom u malim obrocima te se potom uvodi suha hrana, koja se mora namočiti da bi je mačić lako pojeo i probavio.

Kad mačićima počnu rasti zubići (u periodu od mjesec dana starosti), akt sisanja je mami maci vrlo bolan i neugodan, zbog sitnih i oštrih zubića njenog podmladka, te će i ona nastojati "pobjeći" od njih i tako ih prisiliti da sami potraže drugu hranu, a time se kod nje smanjuje produkcija mlijeka i polako zasušuju mliječne žljezde.

Vaša mačka (vrlo mlada) je vrlo strpljiva i tolerantna, ali nastojte mačićima ponuditi gotovu hranu za mlade mačke, u suhom i mokrom obliku naizmjenično.

Mlade ženke su spolno zrele kada dosegnu 80% tjelesne težine odrasle jedinke, odnosno pubertet kod njih započinje u šestom mjesecu starosti te traje do devetog mjeseca, a u tom periodu mogu se pariti i ostati skotne. Tjeranje ili žar kod mačaka traje od veljače do listopada, no to može biti i tokom cijele godine, ovisno o načinu ishrane, vanjskoj toplini, svjetlosti i uvjetima u kojima se drže (isključivo u stanu ili kući, stanovima na visokim katovima koji su bolje osvijetljeni od stanova u prizemlju).

Optimalne godine za graviditet kod mačaka su od 1,5 godine starosti do 7. godine.  Ovulacija kod ovih kućnih ljubimica je inducirana, što znači da jajnik otpušta jajašca tek kada je došlo do akta parenja s mužjakom. Jedna ženka može se pariti i do 30 puta u toku od 24 sata, što znači da mačići iz istog legla mogu biti potomci od više mužjaka.

Parenje nakon okota kod mačaka je moguće nakon 10-14 dana (prema početnim fazama tjeranja kada se zbroje: proestrus 12 sati do 2 dana i estrus od 6,5-8 dana), odnosno, kao što je prethodno navedeno, do otpuštanja jajašaca iz jajnika dolazi neposredno nakon akta parenja s mužjakom i, naravno, bitan je utjecaj vanjskih čimbenika, kao što su toplo vrijeme, dobra ishrana i način držanja, broj mačića u leglu (samo 2-3 mačića u okotu manje iscrpljuju ženku te je ona vrlo brzo po okotu spremna na novo parenje) i slično.

Preporučam Vam da svoju ljubimicu sterilizirate, bez obzira na mogućnost ponovne skotnosti i dojenje već odraslih mačića iz zadnjeg legla.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr