Povratak

Periodontitis i gastritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka je stara 5 godina, ima problema sa zubima, veterinar je napisao da ima periodontitis. Zbog istog problema je unatrag pola godine imala gastritis acuto endopanositosis - ne znam da li sam točno napisala. Danas je s elementa u kuhinji ukrala sirovi pileći file i cijelog ga pojela pa je vjerojatno i radi toga navečer povratila. Prvo komadiće mesa, ostalu hranu koju je tokom dana pojela i kuglicu dlake. Nakon 15 min opet je povratila, ali ovaj put sluzavu tekućinu bez ikakvih komadića roze tj. svijetlo crvene boje. Da li je to sok od sirovog mesa ili nešto ozbiljnije kao krv? Molim Vas da mi odgovorite jer strašno volim svoju macu i ovo me jako preplašilo. Unaprijed hvala na Vašem odgovoru, Kaja

O: Problemi kod mačaka s usnom šupljinom počinju obično s nagomilavanjem plaka koji, ako se ne tretira, otvrdne, te se formira kamenac. Plak i kamenac mogu dovesti do gingivitisa i periodontitisa.

Periodontitis je kronična infekcija koja zahvaća tkivo koje okružuje i podržava zube. Periodontitis može dovesti do ispadanja zubi, a infekcija čiji su uzročnici bakterije, se može proširiti po čitavom organizmu sve do vitalnih organa kao što su srce, bubrezi i jetra. Kod periodontitisa se javlja i loš zadah iz usta (halitosis). U Pet centar trgovinama možete nabaviti hranu namijenjenu higijeni usne šupljine kod mačaka: Hill's Canine Oral Care - potpuna hrana za odrasle mačke s posebnim prirodnim vlaknima koja djeluju kao četkica za zube, te pomažu skidati naslage plaka i kamenca s površine zuba te od Royal Canina Oral sensitive. Međutim, kako Vaša maca boluje i od gastritisa, nisam sigurna da će dobro probavljati hranu namijenjenu higijeni usne šupljine.

Postoje i antibiotici u veterinarskoj medicini koji se koriste za saniranje ove bolesti. Njih možete nabaviti samo uz veterinarski recept i po preporuci veterinara koji je liječio Vašu macu. Kod bolesti probavnog sustava je preporučeno davati medicinsku hranu koja dolazi u Pet centar ljekarnama od nekoliko proizvođača: Royal Canina (Intestinal), Eukanube (Intestinal) i Hill'sa (i/d). Kod svih proizvođača dolaze u dehidriranom obliku, a od Hill'sa još kao konzervice i vrećice s komadićima mesa, od Eukanube kao konzerve, i od Royal Canina kao vrećice s komadićima mesa. Hraniti treba češće (3 - 6 puta), u manjim obrocima.

Općenito se može reći da intestinal hrana osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgradena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita.

Gastritis najčešće nastaje kao posljedica nepodnošenja hrane, nepravilne prehrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice...), upale sluznice želuca (gastritis), parazita, stranih tijela, upale sluznice crijeva, stranog tijela u crijevima, zapletaja crijeva, začepa. Također može biti i posljedica metaboličkih i hormonalnih bolesti. Kako probava počinje u usnoj šupljini žvakanjem hrane i djelovanjem enzima iz sline, obje bolesti kod Vaše mačke su najvjerojatnije međusobno povezane. Gastritis je jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutan ili kroničnog toka s akutnim napadajima. Prati ga povraćanje, te oslabljen apetit.

Preporučam da nabavite medicinsku hranu za bolesti probavnog sustava. Nemojte maci ništa drugo od hrane davati kako bi se opravila sluznica probavnog trakta. Ako maca i dalje povraća te nema apetit, obavezno ju odvedite veterinaru na pregled jer, ako je došlo do jake upale sluznice probavnog sustava, bit će potrebna terapija sa antibiotskim preparatima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr