Povratak

Perzijska mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Razmišljala sam o nabavci mace. Sviđaju mi se perzijske, pa možete li napisati nešto o njoj? Znam da mali štenci ne vole obavljati svoje fiziološke potrebe u svom krevetiću. Da li je takva i maca?

O: Prvo pitanje za Vas: da li ste imali ikada macu kao kućnog ljubimca, da li ste je držali samo u kući ili imate vrt i dvorište te je maca mogla izlaziti van?! Perzijske mace su vrlo lijepe, ali zahtjevaju veliku brigu kao što je dnevno češljanje, redovito čišćenje od unutarnjih i vanjskih parazita, pravilna ishrana i uglavnom držanje ovakvog ljubimca u stanu zbog njene duge i lepršave dlake.

Ova vrsta maca je vrlo prepoznatljiva i po svojoj "plosnatoj" glavici i umiljatim okicama s kojima "zavodi i govori". Umiljata je, nježna, podložna navikama, voli živjeti u sigurnoj kućnoj atmosferi i biti okružena maksimalnom pažnjom i ljubavi svojih vlasnika. Vrlo tiho i umiljato se javlja, kratkih nogica u odnosu na tijelo, zbog čega se ne voli previše penjati ili skakati, voli se izležavati tokom većine dana na prozoru ili naslonjaču. Uglavnom, kućni ljubimac kojeg obožavaju sve dobne strukture u porodici, od male djece do baka.

Potrebno je dnevno voditi brigu o dlaci, povremeno okupati i osušiti u potpunosti (većina vlasnika to ne obavlja u potpunosti i nerijetko se javlja upala pluća jer kod ovakvih maca zbog njihove duge dlake ostane jedan vlažni sloj dlaka oko tijela, izazove prehladu i posljedičnu upalu pluća!!!!). Također treba voditi brigu i o rasporedu cijepljenja, posebno mačića i njihovom čišćenju od vanjskih i unutarnjih parazita (buhe, gliste i drugo). Nužna je i pravilna ishrana, dnevno čišćenje okica od suza, rezanje kandži.

Pravilnom njegom naših maca umanjujemo rizik od od bolesti, posebno od bolesti dišnog sustava i tako im omogućavamo da što dulje budu uz nas zdravi, lijepi i veseli.

Većina mačića obavlja malu i veliku nuždu u "mačjim wc-ima" bez prethodne obuke. Ponekad kad uđu u pubertet dokazuju svoju muškost ili dominaciju tako što vrše nuždu po našem namještaju. Tada je nužna stroga i uporna dresura ili odgoj uz pomoć sprejeva (odbijaju svojim mirisom macu od "djelovanja") kojima se pošprica namještaj više puta kroz dan i tako par dana, dok se ne odviknu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr