Povratak

Podmladak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Da li je istina da se mačići ne smiju držati (10-12 dana zato što će ih mačka odbaciti, ali moja mačka to ne radi, imala je 6 mačića i nije ih odbacila). I da li je moguće da će odbaciti ove mačiće koje će sada okotiti? Odgovorite brzo zato što uskoro dolaze na svijet!!! Pozdrav iz Novske!!!
Hvala,
Adriana.

O: Graviditet u mačaka može trajati 57-70 dana, a nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i traži skrovito mjesto za porod.

Tih nekoliko dana prije poroda mačka će boraviti na odabranom mjestu kako bi ga označila svojim mirisom, po kojem će ga prepoznavati i njeni mačići. Mačka se ponaša instiktivno i pod velikim je utjecajem hormona. Po porodu nastoji zaštiti mladunce i zato mačke često odnose mačiće sa mjesta na kojima se osjećaju nesigurnim. Vaš odnos prema mački uvelike utječe na njeno ponašanje nakon poroda. Tako pojedine mačke dozvoljavaju diranje mladunaca i u najranijim danima, a ostaju brižne majke te ih hrane i njeguju. Postoje i suprotni primjeri jer se dodirivanjem mačića i ostavljanjem ljudskih mirisa zbunjuje ženku i ona može zapustiti mladunce.

Prema nekim literaturnim podacima, mlade mačke bi trebale vrlo rano biti u kontaktu s vlasnicima, a osobito od rođenja do sedmog tjedna, te ih u tom periodu treba izložiti blagim osjetilnim podražajima.

Isto tako, redoviti kontakt između vrlo mladih mačaka i drugih životinja umanjuje rizik da mačke životinje drugih vrsta doživljavaju kao plijen ili predatora.

Odluku ćete donijet sami, ali mislim da nema potrebe dirati mačiće u prvim danima života. Dovoljno će biti da ih promatrate, te ih pregledajte jedino ako posumljate da nešto s leglom nije u redu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr