Povratak

Pojačano opadanje dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam bijelu poluperzijsku macu, staru 2 godine, i u zadnje vrijeme joj jako pada dlaka. Trenutno jede purina hranu ONE ali nije mi jasno zašto joj u ovo doba godine pada dlaka, što da radim, koje vitamine bi joj trebala dati?
Maja

O: Ispadanje dlake u mačaka fiziološki se odvija dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na mjestima i nema vidljivih bezdlačnih područja te promjena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmjeni dlake.

Infestacija buhama najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovito prati i češanje. Ukoliko Vaša maca boravi i izvan kuće, obavezno provjerite da li ima buhe te koristite zaštitu protiv ektoparazita u obliku ampula, sprejeva ili ogrlica. Ukoliko utvrdite buhe, svakako zaštitite i svoj dom.

Osim ektoparazita, prekomjerno ispadanje dlake može biti uzrokovano i dermatofitozama, odnosno gljivičnim oboljenjima dlake i dlačnih folikula. Gljivične infekcije prenose se sa životinje na životinju te sa životinje na čovjeka i obrnuto. Ponekad mačke mogu biti nosioci uzročnika, a da pri tome nemaju vidljivih kliničkih znakova bolesti.

Ovakva oboljenja mogu nastati primarno ili sekundarno nakon liječenja bakterijskih infekcija antibioticima, te nakon pada imunološkog statusa. Bakterijske infekcije također mogu uzrokovati probleme ispadanja dlake. U tom slučaju najčešće su vidljive promjene na koži, a može ih pratiti i češanje.

Alergijske reakcije na alergen u okolini ili na hranu kojom se mačka hrani, također mogu biti razlogom što dlaka ispada.

Nedovoljan unos pojedinih nutrijenata također može imati za posljedicu ispadanje dlake. Najčešće se radi o nestašici vitamina A, biotina i cinka te omega 3 i 6 masnih kiselina.

Unutrašnje bolesti različitih organskih sustava te hormonalni disbalansi štitne, nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda itd., rezultiraju pojačanim gubitkom dlake. Pošto je maca kastrirana, više nema aktivnosti spolnih hormona, posavjetujte se s Vašim veterinarom koji je macu kastrirao, da li postoji indikacija da se ipak ovdje radi o reakciji organizma na novonastali hormonalni status.

Svakako Vam preporučam odlazak veterinaru, kako bi se detaljnim kliničkim pregledom te eventualnim drugim dijagnostičkim metodama isključila ili potvrdila bilo kakva patologija i započelo s eventualnom terapijom na vrijeme.

Za početak Vam savjetujem redovito iščetkavanje mrtve dlake, kao i dodatke prehrani koji će dodatno prihraniti kožu i dlaku. To su npr. Ungiotin prah s biotinom i Dermanorm ulje (kapsule) bogato omega 3 i 6 masnim kiselinama.

Navedeni preparati za kožu, kao i preparati protiv ektoparazita, u stalnoj su ponudi naših trgovinama. Za sve dodatne informacije možete se obratiti našim veterinarima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr