Povratak

Polidaktilija - "višak" prstiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Primjetila sam da moj mačić ima 8 prstiju na prednjim nogama. Izgleda kao da ima dvije šape na jednoj nozi! Na zadnjim nogama ima 6 prstiju! Da li će on morati na operaciju?
Tea

O: Polidaktilija (Polys = više, Daktylos = prst) ili veći broj prstiju od fiziološkog broja, je relativno česta pojava kod mačaka, pogotovo sijamskih mačaka i Maine Coon mačaka. Također, ustanovljena je veća pojavnost ovakvih mačaka na području istočne obale SAD-a te jugozapadnom dijelu Velike Britanije.

O: Smatra se da ova pojava nije posljedica grešaka u parenju nego se dovodi u vezu s genetskim varijacijama. Gen polidaktilije je dominantan (mutirani alel), smješten na autosomnom kromosomu. Dakle, ova pojava nije deformacija kod mačaka već se smatra anomalijom.

Naime, polidaktilija je pronađena još kod fosila reptila. Danas se ona pojavljuje kod različitih vrsta životinja te kod ljudi.

Embriolozi opisuju dva oblika polidaktilije, pre-aksijalna i post-aksijalna. Pre-aksijalni oblik polidaktilije se odnosi na "višak" prstiju koji se nalazi s unutrašnje strane šape. Post-aksijalni oblik polidaktilije se odnosi na pojavu "viška" prstiju s vanjske strane šape, i ovaj oblik polidaktilije nije uobičajen.

Većina oblika polidaktilije ne predstavlja poteškoće ljubimcima. Međutim, poznat je i gen koji može, osim "viška" prstiju, uzrokovati i teže probleme na kostima i hrskavicama zahvaćenih ekstremiteta.

Stoga Vam savjetujem da odvedete svog ljubimca kod veterinara, koji će nakon pregleda ljubimca, biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr