Povratak

Ponašanje mačka nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo sijamskog mačka starog 2 godine kojega smo početkom 1. mjeseca ove godine, nakon dugog predomišljanja, dali kastrirati. Sam proces kastracije dobro je prošao i već nakon sat vremena mačak je bio kući. No, problem je u tome što mačak i nakon više od dva mjeseca nakon kastracije iskazuje iste simptome kakve je iskazivao i prije - stalno je nemiran, obilježava područje, trči za drugim mačkama, stalno je agresivan prema drugim mačkama iz susjedstva, po nekoliko sati na dan mijauče... Molim Vas Vaše stručno mišljenje je li takvo ponašanje normalno ili možda nešto ipak nije u redu?
Unaprijed hvala. Ljiljana

O: Rezultat kastracije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačak potrošio na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim.

 Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Spolnim hormonima treba vremena da se izluče iz cirkulacije. Ovo ponekad traje i do 6 mjeseci. Kako je spolni nagon u mužjaka isključivo vezan uz spolni ciklus ženki, navedeno njegovo ponašanje je sasvim normalno. Naravno, osim ovakvog ponašanja, s vremenom, i miris mokraće oslabi.

 Kastracija za posljedicu ima sklonost nakupljanja prekomjerne tjelesne težine. Mačak će biti mirniji, i uz to će imati veći apetit. Dnevni unos hrane se poveća za 26%, a energetske potrebe su manje za 30%. Kao posljedica debljanja može se javiti diabetes mellitus, a to je bolest gdje je poremećen metabolizam glukoze, mogu se javiti problemi s jetrom, bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti zglobova. Osim toga kastrirani mačori su skloni nastanku mokraćnih kamenaca jer rjeđe piju vodu i manje mokre, pa se mokraća koncentrira u mokraćnom mjehuru te se stvaraju uvjeti za formiranje mokraćnih kamenaca.

 Zbog svega gore navedenog bitno je paziti na prehranu nakon kastracije. Royal canin je proizveo specijalnu hranu za kastrirane mačore i sterilizirane mačke koja osigurava održavanje optimalne tjelesne težine i uvjete u mokraćnom traktu koji preveniraju formiranje mokraćnih kamenaca. Od Hill's-a je to Indoor Cat Adult, a od Eukanube Hairball - Indoor Adult.

 Što se hrane tiče, pozvani ste da prilikom kupnje u našim trgovinama konzultirate veterinare kako biste dobili potpune informacije i kako bi Vaš mačak bio sretna i zdrava kućna maca.

 Također, na ovim stranicama, u već postojećim odgovorima mene ili mojih kolega, možete pronaći niz informacija o ponašanju mačaka nakon kastracije, od kojih će Vam neke vjerojatno biti zanimljive.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr