Povratak

Poteškoće s disanjem i infekcija gornjih dišnih puteva u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Dobila sam malog mačića. I primjetila sam da jako teško diše na nos, bolje rečeno, nos mu je začepljen. Čini mi se da ima blagu temperaturu, ali nema nikakve iscjetke iz očiju ili usta, a stolica mu je normalna. Sve je u potpunom redu. Voljela bi da mi kažete kako bih mu mogla pomoći jer nisam trenutno u mogućnosti da ga vodim veterinaru. Unaprijed hvala, Amra

O: Infekcije gornjih dišnih puteva često nalazimo kod mačaka, naročito kod mačića. Najčešće se radi o virusnom rinotraheitisu koji uzrokuje herpesvirus, kao i o infekciji mačjim kalicivirusom.

Smatra se da gotovo 50% svih infekcija gornjih dišnih prohoda otpada na ove viruse. Prenose se preko aerosola, a životinje koje su preboljele infekciju mogu biti kliconoše mjesecima.

Stres ima važnu ulogu u nastanku bolesti, kao i imuni status pa zato mačići često obolijevaju. Bolest nastupa visokom temperaturom, učestalim kihanjem, dolazi do rinitisa i konjuktivitisa. Infekcije mogu biti pojedinačne ili oba virusa mogu istovremeno nastupiti. Iscjedak iz nosa je tipičan, a također i iz oka, ponekad se javi intenzivno slinjenje zbog ulceracija u usnoj šupljini. U početku iscjedak je bistar, a potom postaje mukopurulentan i u to vrijeme mačke su depresivne i bez apetita.

U blažim slučajevima znaci se povlače nakon 5-10 dana, a u težim sve skupa može potrajati i duže od mjesec dana. Smrtnost kod ovih bolesti je niska, a prognoza uobičajeno povoljna, osim kod mačića i starih mačaka. Ako bolest potraje, životinje budu iscrpljene i izgube na težini. Rinotraheitis obično zahvaća nosne prohode i konjuktive, a kalicivirusna infekcija više zahvaća sluznicu usne šupljine i niže partije respiratornog sustava. Simptomi, međutim, mogu veoma varirati.

Terapija je simptomatska i potporna. Antibiotik širokog spektra se daje radi čestih sekundarnih bakterijskih infekcija, iscjedak iz nosa i oka treba redovno uklanjati. Mogu sa davati kapi u nos, koje sadrže vazokonstriktore i antibiotike, radi smanjenja eksudata. Također, mogu se dati kapi u oči ili masti koje sprječavaju iritaciju rožnice. Infuzije se daju po potrebi, ovisno o tome da li je mačka dehidrirana i da li jede.

Postoje i vakcine protiv ovih bolesti, o čemu trebate pitati svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr