Povratak

Poteškoće s noktima mačke - poremećaji i bolesti noktiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Primetila sam da moj mačak ima razlistane nokte i na zadnjim i na prednjim sapama, u jako su lošem stanju. Ima oko 6 meseci i zdravo se hrani, dajem mu Friskies granule za mačići i ponekad kuvane iz kesice. Šta mu je i šta da uradim da mu se nokti poboljšaju? Zorana

O: Bolesti noktiju kod mačaka, a i pasa, rijetke su i u većini slučajeva radi se o različitim traumama. To se događa najčešće vani kada se mačke zakače za nekakvu žicu ili nešto slično. U takvim slučajevima mačka će često lizati oštećeno mjesto, mogu se vidjeti tragovi krvi, oteknutost, pojava boli i posljedično šepanje.

Takva mjesta su lako podložna sekundarnim bakterijskim infekcijama pa se može desiti da dođe i do gnojenja.

Od ostalih poremećaja na noktima može doći do promjene boje (izbjeljivanje), pojave premalih, odnosno prevelikih noktiju, kao i do pojave različitih deformiteta. Dalje, moguće je da dođe do razmekšavanja noktiju, kao i do pojave uzdužnog pucanja, listanja noktiju pa i do upale koriuma.

Prilikom pregleda životinje potrebno je napraviti kompletnu kliničku pretragu i utvrditi da li postoje i drugi znaci koji su možda zanemareni od strane vlasnika, naročito se to odnosi na kožu i dlaku. Posebno je potrebno pregledati mjesta gdje koža mijenja formu: perinealno područje, vulva, prepucij, uška, usne, sluznica usne šupljine.

Važno je utvrditi da li se radi o nekoj sistemskoj bolesti (tada su obično promjene na noktima simetrične) ili je poremećaj samo lokalni.

Liječenje podrazumijeva rezanje i čišćenje, uklanjanje eventualno slomljenih dijelova ili cijelog nokta, kao i antiseptične kupke. Tretman može uključivati i primjenu antibiotika, kao i antimikotzika, ovisno o sumnji, odnosno dijagnozi.

U prehrani mačaka preporuča se dodavati omega masne kiseline, biotin, cink, vitamine A i E i uvijek treba paziti da mačka pije dovoljno vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr