Povratak

Poteškoće s ponašanjem mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog osam mjeseci. To je domaći bijeli mačak, na žalost skroz je gluh. Već dva tjedna u ranim jutarnjim satima oko 4 ujutro počinje njegovo mijaukanje koje je poprilično neartikulirano, ako ga mogu tako nazvati. Obilazi čitav stan, ide na prozore i skače po nama kao da nas zove da se i mi probudimo. Zanima me da li je to neka vrsta tjeranja ili on ne voli biti sam pa nas budi.
Hvala! Tomislav

O: Mačke dostižu spolnu zrelost u dobi od pet do devet mjeseci. Vaš mačak je očito spolno sazrio te je pod uplivom hormona.

Bez obzira na to što se u ovo doba godine ženke ne tjeraju, on kreće u potragu za ženkom. Spolno zreli mužjaci stalno su spremni za parenje, a s vremenom pomno počinju obilježavati svoj teritorij (mokraćom i mirisnim žlijezdama).

Stoga se za jedinke držane u stanovima preporuča kastracija. Kod mužjaka je kastracija manja operacija koja se obavlja pod općom narkozom u dobi od šest mjeseci.

Osim navedenog, željela bih istaknuti da je u samoj prirodi mačaka da love u suton i ranu zoru. One odlično vide pri vrlo maloj količini svjetla što im daje prednost kao predatorima. Zato mnoge odrasle mačke dan provode drijemajući, a postaju aktivne upravo u vrijeme kad bi njihovi vlasnici željeli spavati.  

Problem ćete djelomično riješiti ako ponudite mačku više tjelesne i mentalne stimulacije tijekom dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr