Povratak

Povećane tonzile (mandule)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Unazad nekoliko dana imamo probleme s našim mačkom. Star je 10 godina, steriliziran, ne izlazi iz stana. Prije 5 dana primijetili smo značajno otečene tonzile i pretpostavili da je prehlađen. Djelomično je izgubio apetit (počeo je jesti samo vlažnu hranu). Ponašanje je bilo normalno. Veterinar nam je u razgovoru (bez pregleda) preporučio uzimanje antibiotika u obliku tableta (Enroxtil) i dolazak na pregled po završetku kure, no mačak ih je odbio. Nismo mu ih uspjeli dati ni direktno ni pomiješane s hranom. U međuvremenu su mu oči postale mutne i krvave. Nakon toga smo mačka odveli veterinaru i dobio je antibiotik u obliku injekcije (Amoxyl), kao i C vitamin i Catosal (B vitamin?).

Nakon pregleda (prije 2 dana) nije došlo do poboljšanja, mačak je potpuno izgubio apetit, pije veće količine vode. Prema savjetu veterinara pokušali smo mu dati mlijeka, ali povrati nekoliko minuta nakon konzumacije. Uopće se ne kreće i traži skrovita mjesta po stanu. Da li je ipak možda otrovan ili se radi o reakciji na neku od injekcija koje je dobio? Danas ponovno idemo kod veterinara. Molim Vas da nam date savjet na što da obratimo pažnju jer smo u našeg veterinara potpuno izgubili povjerenje, a živimo u malom mjestu, pa bi prijevoz našeg mačka do većeg grada bio dugotrajan i stresan.
Unaprijed hvala i puno pozdrava, Goran

O: Tonzile ili mandule su dio Waldeyerovog limfnog prstena ždrijela i nalaze se u početnom dijelu dišnog, odnosno probavnog sustava. Faringealna (ždrijelna) tonzila ili adenoidne vegetacije, smještena je u nosnom dijelu ždrijela, a nepčana s lijeve, odnosno desne strane na prijelazu usne šupljine u ždrijelo. Osnovna funkcija im je obrana organizma od uzročnika bolesti, koji u organizam ulaze disanjem ili prehranom. Hiperplazija tonzila (uvećanje) - znak je neprilagođene imunološke regulacije na izloženost brojnim antigenima. U mačaka uvečane tonzile mogu biti posljedica primarnog oboljenja ili sekundarne infekcije. Sekundarne infekcije se javljaju kada je organizam oslabljen primarnom bolešću. Uzročnici infekcija su virusi, bakterije ili gljivice. Upalne promjene u ustima nastaju i kao posljedica metaboličkih oboljenja, bolesti bubrega, kao što je npr. zatajenje bubrega. Od virusnih infekcija u mačaka je česta pojava bolesti koje spadaju u skupinu respiratornih oboljenja. Neke od njih izazvat će upalne promjene u usnoj šupljini. Kod trovanja također može doći do hiperplazije tonzila, te kod mačje leukemije i limfoma.

Da bi se postavila točna dijagnoza treba učiniti klinički pregled, te niz laboratorijskih pretraga krvi, koje uključuju hematološke i biokemijske pretrage, koje pored ostalog uključuju i vrijeme zgrušavanja i krvarenja koje je bitno kod sumnje na trovanje, te profil bubrega i jetre, bris ždrijela za mikrobiološku pretragu, a po potrebi i druge dijagnostičke zahvate. Ukoliko postoji opravdana sumnja na leukemiju ili limfom, a mačka ne reagira na antibiotsku terapiju, brisom nije izolirana nikakva bakterija, otklonjna sumnja na trovanje, te na oboljenje bubrega ili jetre, potrebno je učiniti test na leukemiju, te UZV i RTG trbušne i grudne šupljine, kako bi se utvrdili eventualni povećani limfni čvorovi i druga patologija trbušnih i grudnih organa.

Savjetujem Vam da što prije posjetite Veterinarski fakultet kliniku za unutrašnje bolesti, kako bi se Vašoj mački pomoglo što prije.

Mlijeko nikako nije preporučljivo u prehrani mačaka, jer zbog manjka enzima mačji organizam nije u stanju probaviti laktozu iz mlijeka. Intolerancija na laktozu često se manifestira povraćenjem i proljevom. Maci ponudite jednu od medicinskih hrana za oporavak, koje su lako probavljive. To su Royal Canine covalescence support, Eukanuba high calorie i Hills a/d. Uz hranu možete dodati i multivitaminske pripravke Vita pet pastu od Vetoquinola, kako bi se ojačao imunološki sustav, te Appetizer-cat, kapi za otvaranje apetita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr