Povratak

Povećani limfni čvorovi - limfadenopatije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Primjetila sam da mi mačak ima neka zadebljanja kvrgava, veličine oko 2 cm, ispod kože (uglavnom u području oko stomaka) koja nestanu na nekim mjestima pa se pojave na drugim i otekne mu uvijek stražnja lijeva noga, šapa pogotovo, kao sada plus ima opet taj moguće limfni čvor na području bedra te stražnje noge i stomaka. Hoda relativno normalno, ali ga malo boli. Ako imate neku ideju što bi to moglo biti ili kakve antiupalne lijekove, kortikosteroide... da mu dam (koju dozu na kg) bila bih vam jako zahvala. Ako mi preporučate posjet veterinaru, nema koristi jer iz iskustva znam i da otiđem dat će mu antibiotik (što mu i sama mogu) i poslati ga kući, stoga ga ne želim izlagati dodatnom stresu.

Hvala, Marija


O: Nažalost, samo na temelju opisa nemoguće mi je reći o čemu se točno radi.

Povećani limfni čvorovi, odnosno limfadenopatije mogu biti posljedica različitih infekcija i tumora.

Limfadenitis je naziv za povećane i upaljene limfne čvorove uslijed neke infekcije i u tom se slučaju povećaju oni limfni čvorovi koji graniče sa upaljenim područjem.

Najčešći simptom limfadenopatije je povećanje jednog ili više limfnih čvorova, a uslijed infekcije dolazi i do povišenja tjelesne temperature. Ostali će znakovi bolesti ovisiti o zahvaćenom području odnosno u ovom slučaju, ako je ipak riječ o infekciji na području stražnje šape, doći će do povećanja limfnih čvorova na nozi i okolnom području. Pri tom se može javiti i šepanje, ne samo zbog ozlijeđene šape, već i zbog bolnih limfnih čvorova i pokreta mišića koji dodatno povećavaju nelagodu.

Limfadenitis obično nije ozbiljan i uz pravilnu terapiju najčešće infekcija prođe, a limfni se čvorovi vrate na svoju normalnu veličinu.

U svakom slučaju, prije nego se odredi bilo kakva terapija potrebno je otkriti točan uzrok ovakvog  stanja što je bez pregleda i ostalih potrebnih pretraga nemoguće. U slučaju da je tako riječ o bakterijskoj infekciji onda će biti potrebno davati antibiotike ili pak u slučaju gljivične infekcije antimikotike. Limfadenopatiju mogu između ostaloga uzrokovati i  bolesti poput mačje leukemije (FeLV) ili virusa mačje imunodeficijencije (FIV) koje opet iziskuju zasebnu terapiju. Zbog svega navedenoga i zbog dobrobiti Vašeg ljubimca moja je preporuka da macu svakako odvedete kod svog veterinara ili kod kolega na Veterinarski fakultet u Ambulantu za unutarnje bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr