Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca ima godinu dana. Cijepljena je i sterilizirana. Ostavili smo je vani na sat i pol vremena i kad smo došli jedva je hodala i imala visoko uvučeni stomak. Ima visoku temperaturu (prvi dan 42,5, a drugi 40,6) hoda sa udignutim leđima i uvučenim stomakom vrlo polako i oprezno, ne jede već dva dana i ne pije vodu, mokrila je tek nakon što je primila infuziju, vidno iscrpljena i dehidrirana. Primila je dvije inekcije enroxila. I sad joj dajemo Rehydration support, ali i to jedva uspijevanom sa špricom. Da li bi joj trebala davati neku posebnu vrstu hrane, trebam li joj uguravati hranu na silu, koliko je neophodno dati tog instanta da bi on imao učinak? Slavica

O: Normalna tjelesna temperatura zdrave, odrasle mačke je 38-39 stupnjeva. Temperatura može biti povišena ukoliko je mačka uznemirena ili preplašena, ukoliko je neposredno prije mjerenja bila aktivnija ili ukoliko se zaista radi o bolesti. Ukoliko tjelesna temperatura na bilo koji način odstupa od normalnih vrijednosti, potrebno bi bilo potražiti pomoć veterinara.

Povišena tjelesna temperatura predstavlja najčešći pojedinačni simptom, koji upućuje na poremećaj u organizmu ili na bolest. U 90% slučajeva povišena tjelesna temperatura je oblik obrambene reakcije organizma na virusnu ili bakterijsku infekciju. Vrućicu ili povišenu tjelesnu temperaturu mogli bi definirati i kao nespecifičnu reakciju organizma na štetne, infekcijske agense.
 
Povišenje tjelesne temperature dolazi kada centar za temperaturu, u središnjem dijelu mozga (hipotalamus), poveća tjelesnu temperaturu više od uobičajene. Za to su odgovorni endogeni pirogeni koji se otpuštaju iz stanica obrambenog sustava kada u organizam uđu bakterije, virusi, za vrijeme upalnih procesa u organizmu, bolesti imunološkog sustava, neoplastične bolesti itd. Isto tako, to se dešava i pod utjecajem bakterijskih toksina, kemijskih spojeva koji nastaju raspadanjem bakterijskih stanica.

Rehydration Support Instant Diet je otopina za oralno davanje koja je inducirana kod različitih patoloških stanja prilikom kojih organizmu ljubimca je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite. Zbog svog sastava (povećana koncentracija elektrolita i lako probavljivih sastojaka) njena uporaba se savjetuje kod akutna proljeva ljubimca, postoperativno, kod umjerene dehidracije, umjerenog povraćanja,... Može se koristiti tijekom 1-2 tjedna dok se ne uspostavi normalna funkcija probavna sustava. Uvijek se savjetuje, prije korištenja ovog pripravka, posavjetovati se sa svojim veterinarom.

Također, mogu se koristiti i određene hrane (npr. Royal Canin Recovery, Hill's a/d, Eukanuba High Calorie) koje dodatnom energijom pomažu ljubimcu za vrijeme "borbe s bolesti", odnosno za vrijeme oporavka. Takve hrane ne bi se smjelo na silu gurati u usta ljubimcu, kako ne bi došlo do težih zdravstvenih poremećaja (ugušenje, respiraciona pneumonija,...). Kao i prije navedeni pripravak, i ove hrane bi se trebale uzimati prema naputcima svog veterinara i uputama proizvođača.
 
U svakom slučaju, o načinu doziranja pojedinih lijekova, te posebnom režimu hranjenja trebali bi se ipak posavjetovati sa svojim veterinarom. Naime, jedino je on u mogućnosti, a sve u skladu s postavljenom dijagnozom, odrediti i sve druge parametre liječenja.

OZNAKE: