Povratak

Povraćanje i krv u stolici - trovanje ili zarazna bolest?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačora od nepunih godinu dana, koji izlazi napolje (obavljanje nužde i igra, ne ostaje dugo). Pošto je postao pokunjen, miran, počeo da odbija hranu i vodu, i počeo da povraća žuti iscedak, odveli smo ga veterinaru. Mačak nije vakcinisan. Posle pregleda, gde je reagovao na diranje stomaka, dobio je terapiju. Međutim,  noću sam videla krvavu mrlju (verovatno od povraćanja)  i  krvavu stolicu. Ponovo smo otišli na terapiju. Prvi dan je temperatura bila 39, 9, a sutradan 40. Sumnjaju na virus, ali nisu sigurni i da nije neko trovanje.  Posle par sati ponovo je povratio žućkasto-crvenkastu tečnost i imao retku, krvavu stolicu. Koje je vaše mišljenje, i kako pomoći? Ima li nade da se mačka izvuče?

Napominjem da u kući imamo i dve starije mačke i psa. Hvala unapred! Pozdrav,
Jasna

O: Simptomi koje opisujete mogli bi biti posljedica trovanja, ali i zarazne bolesti.

Virusne bolesti gastrointestinalnog trakta mačaka vrlo su kontagiozne, što znači da se brzo šire među necijepljenim mačkama. Kako niste naveli jesu li ostale dvije mačke cijepljene i jesu li bolovale od sličnih bolesti, mogu Vam samo preporučiti da detalje o tome naglasite veterinaru koji liječi mačka.

Za kliničku sliku mačaka otrovanih dikumarolom (otrov za štakore) tipična su krvarenja u svim tkivima.

Mehanizam toksičnog djelovanja tih otrova zasniva se na spriječavanju djelovanja vitamina K u procesu zgrušavanja krvi. To su otrovi koji koče sintezu i funkciju faktora zgrušavanja krvi,a osim toga,oštećuju i stijenku kapilara, pa se toksični učinak očituje krvarenjima na različitim mjestima. Za nastanak bolesti potrebno je uglavnom nekoliko dana, jer se otrov kumulira u organizmu. Velike doze unesene u organizam odjednom mogu uzrokovati akutno proširenje krvnih žila, pad krvnog tlaka, te smrt zbog hemodinamskog kolapsa.

Klinička slika kod trovanja antikoagulansima karakterizirana je općom slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, pojačanom žeđi, krvarenjima po vidljivim sluznicama ili po tijelu (u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima ili u visini skočnog zgloba), a u kasnijoj fazi i na sve vidljive otvore po tijelu (usta, nos, anus...).

Osim navedenog, mačke se mogu otrovati različitim kemikalijama ili biljem. Trovanja biljem se mogu manifestirati simptomima od strane probavnog sustava (slinjenje, povraćanje, proljev itd.), živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, ekscitacija, pa i koma, respiratornog sustava, a mogu dovesti do trajnih oštećenja unutrašnjih organa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr