Povratak

Povraćanje i problemi s dišnim sustavom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mladog domaćeg mačka, sada će napuniti godinu dana. Prije otprilike mjesec dana je kastriran i sve je čini se dobro prošlo, osim što je imao konjuktivitis neko vrijeme koji smo izlječili s kremom za oči i mislim da je dobio koju antibiotsku injekciju kod veterinara. Ovo sam navela jer ne znam da li možda ima veze s problemom koji ću sada navesti. Naime, u zadnje vrijeme oko dva, tri tjedna s različitom učestalošću i prekidima, mačak puno manje jede i često povraća nakon hranjenja. Vidi se da je smršavio, a ono što me još više brine jeste da skoro uopće ne obavlja nikakvu nuždu. Provlači mu se i povremeno kašljuckanje i kihanje ali ono nije toliko izraženo.

Danas mu je i desno oko počelo krmeljati i onako ga malo zatvara. Ne znam je li suludo ovo spominjati ali primjetila sam da su mu uši s unutrašnje strane nekako žućkaste?! Dajemo mu hranu za brže razgrađivanje dlaka jer smo mislili da možda zato povraća (inače ja ga još nisam vidjela da je povraćao dlake, iako ima dužu dlaku). Povraća gotovo odmah nakon jela i to je obično neprobavljena hrana koju je pojeo. S ovom novom hranom manje povraća a i sadržaj povraćenog je kašast a ne onako krut i neprerađen kao s običnom suhom hranom. Sve u svemu, on je dosta živ, osobito kad je vani, ali ga već par dana ne puštamo da bolje možemo pratiti što se dešava. Nadam se da Vas nisam ugnjavila, pokušavam što jasnije opisati simptome ali nisam baš sigurna da mi ide! Hvala unaprijed na trudu, s nestrpljenjem ću iščekivati Vaš odgovor.
Hvala, Vedrana

O: Povraćanje kod mačaka mogu izazvati uzroci unutar i izvan želuca. Dok povremeno povraćanje obično nije značajno, ustrajno povraćanje može biti problematično. Uzroci su brojni i točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon detaljne anamneze te kliničke i, prema potrebi, dodatnih laboratorijskih pretraga. Najčešći uzrok probavnih problema u mačaka su upravo kuglice dlake koje se nakupljaju u želucu. Mačke tada često jedu travu kako bi pomogle izbaciti takvo strano tijelo.

Životinji bi trebalo dati sredstvo koje pomaže da kuglice dlake proskližu kroz probavni trakt i budu izbačene stolicom (Malt pasta, Bezo-pet pasta). U Pet centru su u ponudi i kompletne hrane za mačke s dodatkom vlakana koja pomažu u ovim slučajevima (npr. Hairball control - "Hill's", Intens hairball - "Royal canin").

Ostali uzroci povezani s hranjenjem su nepodnošenje hrane i prava alergija. Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih i drugi trbušni poremećaji dovode do povraćanja. To su upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita, te strah. Provjerite i da li Vaš mačak jede kućno bilje čime nastoji zamijeniti mačju travu.

Također, kako Vaš mačak izlazi van svakako ima druge izvore neadekvatne hrane što je naravno nemoguće držati pod kontrolom.

Problemi pak vezani uz dišni sustav mogu se pojaviti u bilo kojem njegovom dijelu. Infekcije su obično ograničene na gornji ili donji dio dišnog sustava, ali kod infekcije uzročnikom iz roda Calicivirus, može nastati i sekundarna upala pluća, posebno kod mačića. Skoro sve bolesti mogu izazvati kihanje, iscjedak iz nosa ili promjene uobičajena načina disanja u mačke. Najčešći uzrok kihanja u mačaka je virusna infekcija gornjih dišnih puteva. Od ovih bolesti obolijeva veliki broj mačaka. Uzročnici upale gornjih dišnih puteva su jedan od tri različita virusa i mikrobakterije nazvane klamidija. Uzročnik iz roda Reovirusa obično izaziva samo blagu upalu oka, dok se kod klamidija javlja ozbiljnija upala oka, koja se uspješno liječi, ali terapija traje 2-3 tjedna. Kalicivirus i herpesvirus izazivaju najteže simptome, među ostalim kihanje s gustim iscjetkom iz nosa, slijepljenim očima ili iscjetkom iz očiju i oštećenje sluznice usta. Mačke se mogu zaštititi od bolesti koje uzrokuju ovi virusi cijepljenjem.

Alergije i podražavajuće tvari iz okoline drugi su uobičajeni uzroci kihanja. U ovom slučaju bilo bi važno otkriti uzrok, te pokušati životinju izolirati od mogućih izvora alergije.

Mačke koje izlaze iz kuće ili stana izložene su riziku infekcija cijelog niza različitih uzročnika. Neki od njih izazvat će oboljenje, ali ponekad znakovi oboljenja izostaju, pri čemu mačka može ostati kliconoša. Želim naglasiti da se radi o vjerojatnosti, što znači da ne treba životinju držati "pod staklenim zvonom", ali nastojte ga zaštiti redovitim godišnjim cijepljenjem protiv mačjih zaraznih bolesti. Ukoliko to niste učinili, svakako ga cijepite kada ozdravi.

Iako Vam se čini beznačajno, no žutilo na uškama (ili općenito dijelovima tijela s nježnijom i tanjom kožom) upućuju na nagomilavanje žučnih boja u organizmu, a kao posljedica oboljenja jetre. S obzirom da ovo stanje predstavlja rizik za zdravlje Vašeg ljubimca savjetujem Vam da što prije posjetite veterinara koji će na osnovu anamnestičkih podataka, općeg kličkog pregleda te dodatnih pretraga (kompletna krvna slika i biokemija krvi,...) postaviti dijagnozu i poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr