Povratak

Povraćanje mačke / Panleukopenija i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam malu ženkicu sive boje staru oko 4,5 mjeseca. Prije par dana prestala je jesti i piti i samo spava i izležava se. Jučer smo posjetili veterinara koji joj je ubrizgao 3 injekcije i dao hranu za probavu i kapsulu za koju ne znam za šta sluzi. Maca ne želi tu hranu, pojela je malo Whisksa iz vrećice, a ne pije ništa pa sam joj pomoću one štrcaljke za sirup davao mlijeko s tom kapsulom. Vidi se da je živnula, ali danas je povratila i samo mijauče i ništa se nije promijenilo. Kod vetrinara ne želim ići jer je preskup, a nije joj pomogao pa sam mislio da mi vi možete dati savjet!
Ivan

O: Do povraćanja može doći zbog  raznih uzroka, kao što su virusne ili bakterijske infekcije te trovanja pokvarenom ili otrovanom hranom.

Od virusnih infekcija najučestalija je panleukopenija mačaka ili virusni enteritis mačaka. Često se javlja kod mladih ili nevakciniranih životinja. O toj bolesti su pisale moje kolegice mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje  i Dragica Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

Akutni oblik je najčešći i prvo dolazi do podizanja tjelesne temperature do 41⁰C, depresije, gubitka apetita. Nakon 24 sata počinje povraćanje tekućine ili sluzi obojene sa žuči koje može biti učestalo, a nakon toga može, ali i ne mora,  slijediti  profuzan vodeni proljev koji postane krvav. Bez intervencije u ovoj fazi bolesti smrt je neizbježna jer se proljevom i povraćanjem gube velike količine tekućine i elektrolita pa dolazi do dehidracije i posljedično hipovolemičnog šoka. Tjelesna temperatura se počinje snižavati, a smrtnost iznosi od 25 do 90% oboljelih mačaka.

Specifično za tu bolest je tipičan položaj tijela s povinutim leđima kao u šarana, mačka sjedi uz zdjelicu vode, žedna, a ne može piti, a palpacijom abdomena (trbuha) očituje se jaka bolnost.

Za sprječavanje dehidracije neophodna je primjena intravenozne infuzije i antibiotika, kako bi se spriječila sekundarna bakterijska infekcija, koje se najčešće javlja na sluznici usta.Nije dovoljna samo jednokratna infuzija, već  treba ju dobivati svo vrijeme dok traje povraćanje i proljev. Pošto je to virusna infekcija, antibiotici ne djeluju protiv virusa, ali se primjenjuju radi spomenutih komplikacija.

Prilikom pretrage krvi se uočava panleukopenija -  jako snižen broj leukocita i pad imuniteta.

Ako mačka preživi  prvih 5 dana, nakon toga se može  brzo oporaviti.

Stoga Vam preporučam da mačku odvedete kod veterinara na daljnju terapiju jer joj Vi sami ne možete pomoći.

U slučajevima kad životinja povraća, nije preporučljivo na silu davati hranu kroz usta jer će izazvati dodatno povraćanje. Povraćanjem životinja, osim tekućine, gubi i elektrolite, koji se mogu nadoknaditi jedino infuzijom. Infuzija sadrži elektrolite ili glukozu, koja životinji daje energiju, a daje se ili intravenozno ili potkožno.

Bolest ima svoj tijek, a terapija bolesti traje određeno vrijeme, ovisno o kliničkoj slici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr