Povratak

Povreda kralježnice i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačak je imao ozljedu na leđima, najvjerojatnije udarac zbog koje je vukao zadnje dvije noge. Veterinar mu je dao inekciju protiv bolova i prepisao vitamin B. On sada već lijepo hoda, ali ne osjeća rep i nema osjećaja za mokrenje i izmet, tako da to radi posvuda. Veterinar je rekao da će se mačak oporaviti u 2-3 tijedna, ali sada je prošlo već više od mijesec dana pa me zanima hoće li se moj mačak uopšte oporaviti? Hvala vam na odgovoru, Mateo

O: Kralježnica (columna vertebralis) je glavni oslonac trupa nužan za pokretanje, potporu  trupa  i glave,  stabilizaciju zdjelice,  stav tijela i  zaštitu osjetljivih struktura 

kralješničke moždine. Kralježnica se dijeli na vratni, leđni, slabinski, križni i repni dio. Koštane elemente vratnih, leđnih i slabinskih kralježaka međusobno odvajaju međukralješnični diskovi. U središtu kralježnice nalazi se kralježnički kanal u kojem je smještena leđna moždina. Uloga leđne moždine je prijenos informacija između mozga i drugih dijelova tijela i obratno.

Najčešće posljedice traume gornjeg dijela tijela mačke je upravo povreda kralježnice, pri čemu nastaju frakture ili luksacije kralješaka, no najčešće se radi o uklještenju živca. Ovakve se ozljede liječe mirovanjem, lijekovima protiv bolova te vitaminskom terapijom B-kompleksa (imaju snažan neurotropan učinak). Ukoliko navedene konzervativne metode liječenja ne poluče željenim rezultatom u razumnom vremenu, pristupa se kirurškom zahvatu oslobađanja pritiska živčanog tkiva koštanim ulomcima, kralješničkim diskom ili drugim tkivnim strukturama ovisno o ozljedi. Kada se smanji pritisak, postepeno se vraćaju neurološke funkcije u normalu.

Oporavak traje različito dugo, no najčešće se spominje period od oko 6 tjedana kada se počinju primijećivati poboljšanja zdravstevnog stanja. Prognoza i brzina oporavka ovisi prvenstveno o težini i kroničnosti kliničkih znakova prije samog kirurškog zahvata ili poduzetog konzervativnog liječenja.

Živčano tkivo zaraštava neusporedivo sporo u odnosu na druga tjelesna tkiva. Čak se navodi i period od 6 mjeseci koji je dovoljan za maksimalni oporavak od ovakve traume.

Što se, pak, inkontinencije tiče, smatra se da, ukoliko se stanje nije popravilo kroz period od jednog mjeseca, velika je vjerojatnost da će mačka ostati inkontinentna.

Što se tiče funkcije repa i osjeta, povratak funkcija traje još i dulje.

Savjetujem Vam da se ponovno obratite Vašem veterinaru te ga uputite, ukoliko već niste, o nepromijenjenom zdravstvenom stanju Vašeg mačka. Naime, u ovakvim slučajevima neminovno je načiniti kompletan pregled ortopedskog sustava, s naglaskom na RTG-snimci, a po potrebi i mijelografiji, kako bi se razlučilo što komplicira oporavak Vašeg ljubimca. Tada se, prema nalazu, terapija može prilagoditi ili promijeniti. Ukoliko Vaš veterinar ne raspolaže potrebnim tehničkim uređajima za navedene pretrage, možete se obratiti na Veterinarski fakultet, na Zavod za rendgenologiju, ultrazvučnu dijagnostiku i fizikalnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr