Povratak

Pranje zubi i putovanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pročitala sam u nekim knjigama da macama treba prati zube. Je li to neophodno? Moj mačić ima 4 mj. Je li kasno početi s tim i kakve paste za zube se koriste? Zanima me još kako putovati s mačićem. Ako put traje nekoliko sati trebam li ga cijelo vrijeme držati u prijenosnoj kutiji ili ga je bolje izvaditi? Kako ga nahraniti? Posebno me zanima putovanje autobusom, ali i osobnim automobilom. Još bih vas molila mišljenje o sljedećem: mačić inače živi u stanu i ne izlazi van. Sada idemo na ljetovanje i bit ćemo u kući s dvorištem, tako da će dosta vremena provoditi vani. Mogu li se javiti neki problemi zbog toga što nije naviknut na vanjsku okolinu i hoće li kasnije biti problema s vraćanjem u stan?

Stavila sam mu Frontline ampulicu, hoće li ga štititi od krpelja? Jako mi se sviđa vaša stranica, našla sam na njoj odgovore na mnoga pitanja koja su me mučila. Unaprijed hvala na odgovorima. Ivona

O: Periodontalne bolesti su bolesti potpornih struktura zubi. Upala desni ili gingivitis kod mačaka je česta pojava, a može imati različite uzroke. Gingivitis je upalni odgovor desni na prisutnost mikroorganizama u žlijebovima desni. Periodontitis je ozbiljniji poremećaj gdje dolazi do upale periodontalnog ligamenta, te do formiranja takozvanih džepova izmedu desni i zuba, a može zahvatiti i koštane strukture. Bolest se razvija postepeno pa tako razlikujemo 4 stupnja periodontalne bolesti: u prva dva stupnja govorimo o gingivitisu, dakle upali desni, a u trećem i četvrtom radi se o periodontitisu, dakle upali potpornih struktura uključujući i kost.

U 1. stupnju radi se samo o manjim nakupinama plaka na zubima uz same desni - ovakav plak se jednostavno odstranjuje, te u ovoj fazi vlasnik može sam pomoći svojoj mački tako da sprovodi higijenu usne šupljine. U drugom stadiju dolazi do oticanja desni i upale ruba desni koje pokrivaju zub. I u ovoj fazi proces je potpuno reverzibilan, ako se održava higijena usta. U trećem stadiju bolesti dolazi do formacije džepova ispod desni - u džepovima zaostaje hrana i dlake, te se razvijaju bakterije. Ovakav proces je bolan, a praćen je izrazito neugodnim mirisom iz usta. Za sanaciju trećeg stupnja periodontitisa mačka se stavlja u opću anesteziju, te temeljito očisti nastale džepove i odstrani zubni kamenac. Nakon toga zubi se poliraju kako bi njihova površina bila glatka, pa bi se kamenac manje taložio. U četvrtom stupnju bolesti već dolazi do gubljenja koštane mase, te se gubi stabilnost zuba - zub se počinje klimati. Takav zub teško je spasiti, pa se obično pristupa vađenju zuba.

Pravilnom preventivom može se u velikoj mjeri spriječiti razvoj ove bolesti, koja najčešće nastupa nakon dvije godine starosti mačke. Ona uključuje rutinsko pregledavanje zubiju, desni i usne šupljine. Mnogi kućni ljubimci izgube znatan broj trajnih zuba u dobi 8-10 godina, razviju bubrežne, srčane i jetrene bolesti zbog stalnog prisustva infekata u cirkulaciji. Bolesti zubiju i usne šupljine potajno oštećuju imunosni sustav koji u trenutku oslabljenja može dovesti i do ozbiljnijih stanja.

Za održavanje oralne higijene, prevenciju nastanka zubnog plaka i kamenca preporučujem Vam superpremium dehidrirane programe: Royal Canin kitten - hrana za mačiće starosti 4-12 mjeseci, te Royal Canin Oral sensitiv 30 - za odrasle mačke. Zahvaljujući obliku i teksturi granule osigurana je prevencija nakupljanja zubnog plaka. Natrij fosfat sprječava odlaganje kalcija u zubni plak, te se tako znatno usporava formiranje naslaga zubnog kamenca.

Hill's proizvodi Oral care, potpunu hranu za kontrolu zubnog plaka i kamenca.

Eukanuba hrana za odrasle mačke - posebni mikrokristalići vežu se uz plak i pomažu sprečavanju nastanka zubnih naslaga.

Ako Vaša maca neće odbijati spomenute hrane, pokušajte je ipak hraniti suhim dehidratom jer ćete i na taj način prevenirati nastanak zubnih naslaga. U ponudi u našim Pet centrima nudimo zubnu pastu za pse i mačke (Hobby Program Trixie) i gel za zube za pse i mačke (Beaphar), te četkice za čišćenje zubi i masažu desni (Karlie). Ako četkanje zubiju počne u ranijoj dobi, lakše će mačić prihvatiti čišćenje zubiju kao dio dnevne rutine i higijene.

Također, stvaranje naslaga i kamenca možete smanjiti četkajući zube Vašoj maci, a istovremeno održavate i usnu šupljinu zdravijom. Najučinkovitije je četkanje zubiju svaki dan, ali jednom tjedno, pa čak i dvaput mjesečno je vrlo zadovoljavajuće. No, može biti teško navesti mačku na suradnju.

Bez obzira da li se radi o putovanju zrakom, cestom ili morem, mačka ne bi smjela biti slobodna u prijevoznom sredstvu. Transporter Vaše mačke mora biti siguran, odgovarajuće veličine i sukladan propisima prijevoznika. Uvijek vidljivo napišite ime i adresu. Pri vožnji automobilom nemojte dopustiti da je slobodna dok Vi vozite. Mačka tijekom puta mora biti sigurna i zaštićena u svojoj košari ili transporteru. Na dužem putovanju, stanite svaka dva sata i pustite mačku iz transportera da prošeta po automobilu. Ponesite sa sobom i mačji zahod, iako je malo vjerojatno da će ga mačka koristiti tijekom puta. Ponesite posudu za vodu i bocu vode. Ako mačka ima bolest vožnje, posavjetujte se s veterinarom glede prikladna lijeka. Nikada ne ostavljajte mačku za topla vremena ili direktna sunčeva svjetla u automobilu. Sunčanica u vrućem atomobilu jedan je od najčešćih uzroka smrti kod ljubimaca.

Mačke se tijekom života vežu za vlasnike, ali je vrlo izražena i vezanost uz prostor. To je naročito naglašeno u mačaka koje cijeli život borave u stanovima. Stoga je Vašem mačiću potreban duži period prilagodbe. Dobro bi bilo u početku smjestiti je u posebnu prostoriju, kako bi joj dali vremena da u miru i sigurnosti usvoji nove mirise i zvukove. Kad mačka usvoji novi prostor, pronađe mjesto gdje se može sakriti i gdje je posuda s pijeskom, postupno dopustite ispitivanje novog teritorija. Što se tiče izlaska u dvorište, budite vrlo oprezni. U vanjskom svijetu mačke se lagano uplaše, a kada se uplaše veća je vjerojatnost da će se sakriti i pobjeći nego vratiti kući. Kako bi spriječili ovakve neželjene reakcije, za prve izlaske naučite mačku da nosi ham (opršnjak) i držite je na uzici. Pošto će mačić dosta vremena boraviti po vani, dobro ste učinili stavivši mu Frontline ampulicu, no opreza nikad dovoljno, pa preporučujem svakodnevno pregledavanje dlačnog pokrova.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima, te Vama i Vašem mačiću želim ugodno ljetovanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr