Povratak

Prehrana mačke - priprema hrane kod kuće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Na internetu sam našla link o hranjenju  mace sirovim mesom i čini mi se vrlo  smislenim i logičnim. Moje pitanje je: ako ju  se hrani tako, treba li dodavati nešto u prehranu? Što? Ima li taurina u mesu? Može li jesti kosti kao izvor kalcija (ili stucana ljuska od jajeta). Koje kosti? Može li ona to?
Hvala, Buba

O: Mnogi vlasnici pasa i mačaka preferiraju pripremanje hrane za svoje kućne ljubimce kod kuće. Pripremanje hrane kod kuće zahtjeva znanje o specifičnim nutricionističkim porebama i nutricionističkoj vrijednosti sastojaka.

Istraživanja su pokazala da mnoga hrana pripremljena kod kuće sadrži previše proteina i deficijentne su kalorijama, kalcijem, vitaminima i ostalim mineralima.

Kod kuće pripremljena mačja hrana uobičajeno je deficijentna u masti i ima malu razinu energije.

Prilikom pripreme hrane kod kuće, bez obzira da li je riječ o kuhanoj ili sirovoj, uvijek moramo paziti na sljedeće: da li je u obroku sadržano svih pet sastojaka (ugljikohidrati, proteini i to najbolje životinjskog porijekla, masti, minerali i multivitamini).

Metabolizam proteina je jedinstven u mačaka i one zahtijevaju veću količinu proteina u hrani nego psi. U hranidbi mačaka je ključan viši postotak kalorija naspram izvoru proteina. Mačke zahtjevaju hranu sa visokim postotkom proteina i niskim ugljikohidrata. Mačke imaju veću dnevnu potrebu za amonokiselinom taurin, koja je jedanaesta esencijalna (od životne važnosti) u mačaka.

U današnje vrijeme je teško osigurati nutricionistički izbalansiran obrok za naše ljubimce te uvijek treba imati na umu moguće potencijalne opasnosti koje se javljaju hranidbom sirovim mesom, koje je opisala kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Od dodataka hrani preporučam Vitaminski gel sa taurinom od Canine, Calo-pet pastu koja sadrži vitamine, minerale i proteine, Beapharovu multivitaminsku pastu za mačke, Gimpet multivitaminske paste te VMP pastu za mace koja također sadrži vitamine, minerale i proteine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr