Povratak

Prehrana mačke sirovim mesom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Zanima me što mislite o prehrani mačke na prirodan način? Naime, mačke su mesožderi. Nisam našao niti jedan proizvod koji ima vise od 50tak posto proteina u sebi. Ono što je još gore, kao dodatke u najčešćem slučaju nalazim razno razne žitarice kao što su kukuruz, razni škrob biljnog porjekla, rižu, grašak, gluten i proteine biljnog porjekla. Nisam stručnjak, ali mislim da je opće poznata stvar da mačka u prirodi neće iskopat nečiji vrt u potrazi za mrkvom ili da će jest kukuruz ili rižu? Čini mi se da jedino što mi preostaje je hraniti mačku čistim (sirovim) mesom, zanima me što vi kao veterinar mislite o tome? Hvala. Marko

O: Ovisnost mačaka o prehrani baziranoj na velikom udjelu proteina animalnog podrijetla predstavlja osnovu nutricionizma u mačaka. Razlog leži u činjenici da je za normalno funkcioniranje svih organa i organskih sustava mačaka, na dnevnoj osnovi, nužno unijeti dovoljnu količinu određenih elemenata koje sam organizam nije u stanju vlastitim mehanizmima sintetizirati. Tako, mogli bi izdvojiti taurin, vitamin A, niacin, arginin,... Jedna od takvih esencijalnih masnih kiselina važnih za normalan i zdrav život mačaka je i taurin. Više o ovoj aminokiselini kao i njenoj važnosti za zdravlje ljubimca možete saznati u mojem ranijem odgovoru na sljedećoj stranici Taurin

Većina gore navedenih nutritivnih elemenata mačka može zadovoljiti uzimajući meso. Naravno, i mnogi drugi nutritivni elementi imaju svoju važnost u održavanju homeostaze organizma. Tako, u prehrani mačaka važno je osigurati i dovoljnu količinu vlakana, vitamina i minerala, masti. Za razliku od svega prije navedena, hrana bi trebala biti siromašna ugljikohidratima.
Ovdje bi trebalo spomenuti i neke od posebnosti probavna sustava u mačaka. Naime, kako su mačke obligatni mesojedi, oni posjeduju probavni sustav posebno prilagođen takvom načinu prehrane. To podrazumijeva da je nešto kraći (kraće tanko crijevo i manji želudac), niži pH želuca,... Posljedično, i prolazak hrane kroz probavni sustav je brži u odnosu na prolazak hrane u drugih životinjskih vrsta ili čovjeka.
Gledano s tog aspekta, slažem se djelomično s Vašom konstatacijom o tome da je njihov probavni sustav prilagođen "borbi protiv bakterijskih zaraza i nametnika". Međutim, ni to nerijetko nije dovoljno da se ljubimac zaštiti, odnosno da se spriječi njegova invadiranost s unutrašnjim parazitima ili bakterijske infekcije.
U tu svrhu velika važnost se pridodaje načinu i kvaliteti života kao i prevenciji. Jedan segment prevencije predstavlja i prikladna prehrana, prehrana koja je prilagođena svim nutritivnim potrebama dotične životinjske vrste. Danas, gotove hrane za mačke se mogu pronaći u različitim oblicima - suha gotova hrana i mokra gotova hrana.
I jedna i druga hrana moraju zadovoljiti sve parametre propisane i vezane uz dnevne potrebe ljubimca. U samoj proizvodnji hrane, proizvođači uz proteine animalnog podrijetla dodaju različite druge sastojke te na takav način dodatno pojačavaju nutritivni sastav hrane.
Danas se na temu odabira prikladne prehrane za mačke vode mnogi razgovori. Neki zagovaraju prehranu mačaka isključivo suhom hranom, neki primjenu isključivo mokre hrane, a neki sirovim mesom. S tog aspekta, poprilično teško mi je zauzeti bilo koju poziciju jer svaka od njih ima i prednosti i nedostatke. Tako, jedna od prednosti suhe prehrane jest osiguravanje higijene usne šupljine, dok je negativna strana da ista nije dovoljno palatabilna (ukusna). Vlažna hrana je nerijetko ukusnija te donekle "sigurnija" (sterilizacija pri povišenoj temperaturi i vakuumirano pakiranje sprečavaju njeno kvarenje) ali je u isto vrijeme podložna kontaminaciji iz okoline (ako se u kratkom vremenskom periodu po otvaranju ne pojede) te ne predstavlja dovoljnu vježbu za mišiće usne šupljine kao i oralnu higijenu - sklonost stvaranju kamenca.

Jedan od oblika prehrane mačaka može predstavljati i hranjenje sirovim mesom. Neke od nedostataka prehrane mačaka sirovim mesom je kolegica mr.Ljiljana Vrhovac Uzur dr.med.vet opisala u svojem ranijem odgovoru na sljedećoj stranici  Sirovo meso u prehrani

Naravno, moguće je i na ovakav način stvoriti prikladan, zdrav i kvalitetan obrok, ali bi ga trebalo pravilno pripremiti i izbalansirati. O prehrani mačaka smjesom sirova mesa možete saznati u odgovoru kolegice Martina Kuzmanić, dr. vet. med., na sljedećoj stranici Prehrana mačke smjesom sirovog mesa i vitaminsko mineralni pripravci

Također, slažem se i s Vašom konstatacijom da je u prošlosti bilo mnogo slučajeva opoziva pojedinih serija hrana zbog različitih nepravilnosti ili kontaminiranosti istih. Međutim, i u tu svrhu sustavi nadzora i kontrole kao i svi drugi mehanizmi se razvijaju kako bi se u svim točkama proizvodnje kvalitetnije nadziralo te u konačnici osiguralo zdrav, kvalitetan i u skladu s naputcima proizvođača siguran proizvod.
Stoga, vezano uz problematiku sastava hrane kao i svih hranidbenih vrijednosti potrebnih za osiguravanje svih potrebitih dnevnih potreba ljubimca, savjetujem Vam da se obratite na Zavod za hranidbu Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Cijenjene kolege su eksperti po pitanju dotične problematike te smatram da su najkompetentniji da Vam iscrpno odgovore na željena pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr