Povratak

Prijelom kostiju zdjelice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mačak mi je nestao preko noći, našla sam ga ujutro kako leži na travi. Kada sam ga digla plakao je od bolova i ne može stati na zadnje noge. Odvela sam ga veterinaru i dobio je dvije inekcije. Veterinar kaže da mu noge nisu slomljene ali je mogućnost da mu je zdjelica slomljena. Je li se to može izliječiti i imate li kakav savjet? Hvala, Sara

O: Nemogućnost hodanja nakon traume dijagnostički je vrlo složen problem. Pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sustava za kretanje obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima.

Isto tako tu treba uključiti patologiju krvnih žila i živaca.

Točnu dijagnozu veterinar može postaviti samo na temelju kompletnog ortopedskog pregleda koji neizostavno uključuje rentgensku pretragu.

Prijelomi kostiju u životinja mogu biti nepotpuni (napuknuće kosti ili fisura) i potpuni (fraktura). Pri tome se odlomljeni dijelovi mogu odmaknuti ili ostati u pravilnoj anatomskoj poziciji.

Klinički se prijelomi manifestiraju oteklinom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podljevom. Ako je riječ o nozi, životinja u pravilu neće koristi oboljeli ekstremitet ili se zbog boli uopće neće kretati. Kako su stražnje noge, zdjelica i kosti lumbalnog dijela kralježnice u neposrednoj funkcionalnoj vezi, nemogućnost korištenja stražnjih nogu uvijek ukazuje na potrebu za detaljnim pregledom cijele regije.

Zaraštavanje kosti ovisit će o uzroku koji je izazvao prijelom, ali i o dobi životinje - kod mlađih jedinki prijelomi brže zaraštavaju. Princip zaraštavanja prijeloma je da se vezivne stanice iz periosta umnažaju i oko mjesta loma stvaraju "omotač" koštane tvari. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamjenjuje koštanim tkivom.

Po točno postavljenoj dijagnozi prijelomi se saniraju fiksiranjem koštanih ulomaka kako bi se oboljeli ekstremitet što manje micao ili se liječe osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani ulomci). Ako se ne pristupi ovakvoj fiksaciji kosti sraštavaju u poziciji kojoj su se našle ili se na tom mjestu može stvoriti tzv "lažni zglob". Ako su kosti zdjelice napuknule ili je lom bez pomaka, moguće je, uz gotovo apsolutno mirovanje, da se lom sanira bez operativnog zahvata. Zaraštavanje prijeloma je dugotrajno, u prosjeku 3-4 tjedna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr